Moskva vysmiala kritiku vicepremiérovej návštevy Špicbergov

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 14:57 • 2 min
Moskva vysmiala kritiku vicepremiérovej návštevy Špicbergov

OSLO - Ruská vláda v pondelok odmietla nórsku kritiku víkendovej návštevy ruského vicepremiéra Dmitrija Rogozina na odľahlom území Špicbergy patriacom pod správu Nórska, kam prišiel napriek cestovným sankciám uvaleným na jeho osobu.

slovakia

left justify in out

Podľa ruského rezortu diplomacie je "dobrovoľné sa pripojenie Nórska k protiruským sankciám EÚ poľutovaniahodné". Reakciu Osla Rusi považujú za "záhadnú" a žiadosť o vysvetlenie Rogozinovho konania označili za "nepochopiteľnú a absurdnú". Návšteva vicepremiéra na Špicbergoch totiž bola podľa nich v súlade s dohodou, ktorá Nórsku udeľuje kontrolu nad ostrovmi, no ďalším stranám vrátane Ruska dáva rozsiahle práva.

 

Rogozin cez víkend na svojom konte na sieti Twitter zverejnil fotografiu z návštevy hlavného mesta súostrovia Špicbergy Longyearbyen, kde sa zastavil cestou na Severný pól. Nórsko sa však minulý rok pripojilo ku krajinám EÚ a USA, ktoré po minuloročnom pričlenení ukrajinského polostrova Krym uvalili na Rusko a desiatky jeho lídrov hospodárske a cestovné sankcie, ktoré sa vzťahujú aj na Rogozina. Vláda v Osle preto ešte v nedeľu avizovala, že bude od Rusov žiadať vysvetlenie ignorovania týchto obmedzení. 

 

 

 

Blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina a bývalý ruský vyslanec pri NATO známy svojimi tvrdými protizápadnými vyjadreniami má v rámci svojho súčasného vicepremiérskeho postu na starosti záležitosti zbrojárstvo. Po tom, ako v roku 2014 nepovolili jeho lietadlu preletieť ponad Rumunsko, Rogozin Bukurešti pohrozil, že "nabudúce príde v bombardéri".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies