Moskva vyslala do USA na konferenciu o extrémizme šéfa tajnej služby

NETKY.SK • 19 Február 2015, 07:21 • 2 min
Moskva vyslala do USA na konferenciu o extrémizme šéfa tajnej služby

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval v stredu vlády a lídrov komunít, aby sa postavili "zvrátenej ideológii" teroristických skupín, akou je Islamský štát.

slovakia

left justify in out

"Nie sú to náboženskí vodcovia, sú to teroristi," vyhlásil Obama na začiatku trojdňovej konferencie o hrozbe násilného extrémizmu, ktorú organizuje Biely dom. Obama zdôraznil, že Spojené štáty "nie sú vo vojne s islamom", ale s ľuďmi, ktorí zneužili náboženstvo. "Žiadne náboženstvo nie je zodpovedné za terorizmus, ľudia sú zodpovední za terorizmus," citovala Obamu agentúra DPA. Podľa nej sa konferencia zameria na posilnenie komunít, aby mohli brániť mladým ľuďom vstupovať do teroristických skupín.

 

Napriek napätým vzťahom medzi Washingtonom a Moskvou kvôli Ukrajine sa na konferencii zúčastní aj riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov, informovala agentúra AP. Americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že Moskva požiadala o rozšírenie delegácie o Bortnikova na poslednú chvíľu.

 

Hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Jen Psakiová uviedla, že Spojené štáty vítajú prítomnosť Ruska na konferencii. Dodala, že Washington a Moskva majú spoločný záujem v oblasti boja proti terorizmu bez ohľadu na to, aké nezhody panujú medzi krajinami kvôli kríze na Ukrajine.

 

Na konferencii sa zúčastnia zástupcovia z približne 65 krajín. Účasť Bortnikova je však podľa agentúry AP neobvyklá po tvrdeniach USA, že Rusko poskytuje zbrane a bojovníkov separatistom na východe Ukrajiny. Účasť Bortnikova je podľa AP neobvyklá aj z toho dôvodu, že americkí prokurátori vzniesli viacero obvinení proti údajným ruským špiónom operujúcim v USA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies