Moskva vyhostí každej krajine toľko diplomatov, koľko jej vyhostila ona

NETKY.SK • 30 Marec 2018, 08:26 • 2 min
Moskva vyhostí každej krajine toľko diplomatov, koľko jej vyhostila ona

MOSKVA - Rusko zareaguje na vyhostenie ruských diplomatov, ku ktorému siahli v posledných dňoch desiatky krajín, proporčným vyhostením rovnakého počtu diplomatov z každého z týchto štátov. Vo štvrtok to v Moskve oznámil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

V praxi to znamená, že Rusko vyhostí 60 diplomatov Spojených štátov a desiatky diplomatov z 27 ďalších krajín. Okrem toho Rusko podľa Lavrova zatvorí americký konzulát v Petrohrade, čo bude odveta za zatvorenie ruského konzulátu v americkom Seattli.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharová medzitým vo štvrtok vyhlásila, že k látke novičok, ktorou bol podľa britských vyšetrovateľov vo Veľkej Británii otrávený bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra, mali prístup Veľká Británia, Spojené štáty, Česká republika a Švédsko, čo sa dá podľa nej veľmi ľahko dokázať.

Skripaľa a jeho dcéru otrávili začiatkom marca v anglickom Salisbury nervovoparalytickou látkou sovietskej výroby novičok, pričom podľa Londýna šlo o útok zo strany Ruska. Moskva od začiatku tvrdí, že s útokom na Skripaľa a jeho dcéru nemá nič spoločné a že celá záležitosť je len provokáciou zo strany Veľkej Británie. Predstavitelia Kremľa naznačujú, že môže ísť o akciu britských tajných služieb namierenú proti Rusku.

V súvislosti s otrávením Skripaľa a jeho dcéry desiatky západných či prozápadne orientovaných krajín vyhostili dokopy už vyše 150 ruských diplomatov. Najviac - až 60 - ich posielajú domov Spojené štáty. Spomedzi 28 členských krajín Európskej únie vyhostilo ruských diplomatov už 19 krajín. Do vyhosťovania sa pritom zapojili aj mnohé krajiny mimo EÚ. Británia vyhostila 23 Rusov, Ukrajina 13 a Kanada, Nemecko, Francúzsko a Poľsko po štyroch.

Traja Rusi musia opustiť Českú republiku, Litvu a Moldavsko, dvaja Holandsko, Dánsko, Taliansko, Albánsko, Španielsko a Austráliu. Po jednom diplomatovi posiela späť do Ruska aj Švédsko, Chorvátsko, Rumunsko, Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Maďarsko, Írsko, Belgicko, Nórsko, Macedónsko, Čierna Hora a Gruzínsko. Sedem pracovníkov ruskej misie posiela domov aj NATO.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies