Moskva verí, že o plyne sa s Kyjevom dohodne tento týždeň

NETKY.SK • 30 September 2014, 13:55 • 2 min
Moskva verí, že o plyne sa s Kyjevom dohodne tento týždeň

ATARAU - Moskva dúfa, že sa s Kyjevom tento týždeň dohodne na harmonograme splátok ukrajinského dlhu za ruský plyn.

slovakia

left justify in out

Povedal to v utorok ruský minister energetiky Alexander Novak. Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajine v júni pre spor o jeho cenu. Po niekoľkých kolách rokovaní, ktoré sprostredkovala Európska únia, aj Moskva aj Kyjev uviedli, že minulý týždeň na stretnutí v Berlíne dosiahli pokrok.


Šéf ruského rezortu energetiky zopakoval, že Kyjev musí zaplatiť aspoň časť zo svojho dlhu v sume 5,3 mld. USD a až potom ruská štátna plynárenská firma Gazprom obnoví dodávky Ukrajine. "Je to pre nás vecou princípu, že časť dlhu sa musí uhradiť pred začiatkom dodávok," povedal Novak novinárom počas návštevy Kazachstanu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 

 

Novak ďalej uviedol, že Kyjev je ochotný zaplatiť 3,1 mld. USD, ale ešte treba dohodnúť harmonogram a cenu. Moskva chce, aby Kyjev peniaze poslal v dvoch splátkach, a to 2 mld. USD pred obnovením dodávok plynu a 1,1 mld. USD do konca tohto roka. Ukrajina podľa ruského ministra energetiky chce peniaze poslať v troch splátkach, a to v sumách 1,5 mld. USD, 0,8 mld. USD a 0,8 mld. USD. Kyjev okrem toho chce, aby sa najprv obnovili dodávky plynu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona