Moskva varovala pred možnou destabilizáciou Krymu zo strany Kyjeva

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 17:35 • 2 min
Moskva varovala pred možnou destabilizáciou Krymu zo strany Kyjeva

MOSKVA - Ukrajinský nacionalizmus a ekonomický nátlak by mohli destabilizovať bezpečnostnú situáciu na Kryme, varoval dnes Kremeľ.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA pripomenula, že ukrajinský Krymský polostrov pred dvoma rokmi anektovalo Rusko.

 

"Hrozby destabilizácie spoločenskej a politickej situácie v Krymskom federálnom okruhu stále pretrvávajú. Spája sa to najmä s politickými cieľmi a ekonomickým nátlakom zo strany našich západných oponentov," vyhlásil tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie (SBRF) Nikolaj Patrušev.

 

Podľa neho by sa o destabilizáciu tohto polostrova mohla pokúsiť samotná ukrajinská vláda, a to prostredníctvom "nacionalistického faktoru". Patrušev na stretnutí v krymskom meste Jalta dodal, že neďaleko sporných ukrajinských hraníc s Krymom sa organizujú extrémisti a polovojenské skupiny.

 

Ruský prezident Vladimir Putin si minulý týždeň pripomenul druhé výročie anexie návštevou staveniska mosta, ktorý bude spájať Krym s pevninskou časťou Ruska. Most v hodnote 2,9 miliardy eur má byť dokončený v roku 2019.

 

Jeden z najrešpektovanejších ruských denníkov Vedomosti však minulý týždeň vo štvrtok označil pripojenie Krymu za "viac než chybu" a varoval, že tento krok zaťaží ekonomiku krajiny na dlhé roky.

 

Rusko vtrhlo a anektovalo Krym - domov hlavnej ruskej námornej základne - v reakcii na to, že Ukrajina vyhostila svojho proruského prezidenta Viktora Janukovyča na pozadí masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom, píše DPA.

 

Moskva spočiatku tvrdila, že okupačné sily na Kryme sú miestni obyvatelia vystupujúci proti zmene vlády v Kyjeve. Putin ale neskôr priznal, že tieto sily pozostávali z ruských vojakov.

 

Krátko po anexii Krymu vypuklo v dvoch najvýchodnejších oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov. Podľa odhadov OSN si konflikt medzi separatistami a ukrajinskou armádou v Donbase vyžiadal vyše 9000 mŕtvych.

 

Kyjev a mnohé západné mocnosti obviňujú Moskvu z podpory tohto konfliktu poskytovaním zbraní a vojakov pre separatistov, Kremeľ však podobné tvrdenia neoblomne odmieta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona