Moskva varovala Kyjev pred jednostranným zastavením dovozu plynu z Ruska

NETKY.SK • 11 Október 2013, 18:28 • 2 min
Moskva varovala Kyjev pred jednostranným zastavením dovozu plynu z Ruska

MOSKVA - Moskva varovala Ukrajinu pred prípadným jednostranným zastavením dovozu plynu z Ruska, čo v týchto dňoch naznačil ukrajinský premiér Mykola Azarov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Azarov vo štvrtok (10. 10.) pre RIA Novosti a televíznu stanicu Rossija 24 povedal, že Ukrajina je pripravená v nasledujúcich rokoch zastaviť dovoz plynu z Ruska, ak sa s Moskvou nedohodne na nových nižších cenách. "Pri súčasných cenách plynu sme už dovoz z Ruska znížili a budeme v tom pokračovať. V budúcnosti, a to myslím vážne, by Ukrajina mohla pri týchto cenách ruský plyn prestať nakupovať úplne," povedal Azarov s tým, že by sa tak mohlo stať najneskôr do 10 rokov. Ukrajina by podľa neho mohla obmedziť závislosť od dovozu plynu z Ruskej federácie kombináciou viacerých faktorov, medzi nimi vyššou domácou produkciou plynu a zvýšeným využívaním alternatívnych zdrojov.

Reakcia Ruska prišla ešte v ten deň. Hovorkyňa ruského premiéra Dmitrija Medvedeva Natalia Timakovová uviedla, že ak sa Kyjev pokúsi zmeniť súčasné kontrakty v oblasti dovozu plynu, ponesie následky. "Ešte pred podobnými vyhláseniami by si naši ukrajinskí partneri mali uvedomiť, že v prípade jednostranných zmien podmienok kontraktu sa vystavujú sankciám," povedala Timakovová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona