Moskva uvažuje o vydaní Savčenkovej do Kyjeva

NETKY.SK • 9 Október 2015, 14:43 • 2 min
Moskva uvažuje o vydaní Savčenkovej do Kyjeva

MOSKVA- Ruský minister spravodlivosti Alexandr Konovalov dnes vyhlásil, že Moskva je otvorená dialógu o vydaní ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej nazad do Kyjeva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pilotku už vyše roka v Rusku zadržiavajú pre obvinenia z účasti na vlaňajšej vražde dvoch ruských novinárov na východnej Ukrajine a z ilegálneho prekročenia ruských hraníc, za čo jej hrozí až 25 rokov väzenia.


Proces so Savčenkovou sa začal 22. septembra v juhoruskom meste Doneck, ležiacom pri hraniciach s Ukrajinou.


Minister Konovalov, ktorého citovali ruské médiá, dnes vyhlásil, že o presune Savčenkovej do Ukrajiny bude možné diskutovať, hneď ako zaznie verdikt súdu.
Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že pilotka úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na ruských novinárov, z ktorých dvaja potom zahynuli. Následne podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady.


Savčenková všetky obvinenia kategoricky poprela a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, ako ju zajali proruskí separatisti.
Poprední ukrajinskí aj západní činitelia dlhodobo žiadajú o Savčenkovej prepustenie, pričom tvrdia, že Rusko ju efektívne využíva ako rukojemníčku, komentuje AP.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona