Moskva sa vyjadrila k otázke údajne falošných líbyjských bankoviek

NETKY.SK • 31 Máj 2020, 10:43 • 2 min
Moskva sa vyjadrila k otázke údajne falošných líbyjských bankoviek

Moskva v sobotu poprela tvrdenie Spojených štátov, že líbyjské bankovky v hodnote 1,1 miliardy dolárov, vytlačené v Rusku a zhabané úradmi na Malte, boli falošné.

slovakia

left justify in out

Podľa USA sú bankovky falošné

Americké ministerstvo zahraničných vecí prišlo totiž v piatok s vyhlásením, že oceňuje oznámenie maltskej vlády zo začiatku tohto týždňa o zaistení sfalšovaných bankoviek líbyjskej menyIch tlač podľa Washingtonu nariadil nezákonný paralelný subjekt. "Tento incident opäť zdôrazňuje, že je potrebné, aby Rusko ukončilo svoje zločinné a destabilizujúce kroky v Líbyi," píše sa v komuniké amerického rezortu diplomacie.

 

img

Veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar

 

Rusko trvá na tom, že bankovky sú zákonným platidlom

Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie však v reakcii na americké obvinenia uviedlo, že trvá na tom, že bankovky, ktoré vytlačila ruská štátna akciová spoločnosť Goznak, sú zákonným platidlom. Firma Goznak, ako je podľa ruskej tlačovej agentúry TASS uvedené na jej webovej stránke, vyrába bankovky na objednávku centrálnych a národných bánk. Na stránke sa tiež píše, že Goznak počas svojej existencie vytlačil a dodal bankovky už do desiatok krajín.

 

Líbyu sužuje chaos

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín podporovaných rôznymi inými štátmi. Líbya má momentálne dve vlády - jednu v Tripolise, ktorú vedie Fájiz Sarrádž a má podporu OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorá je napojená na poľného maršala Chalífu Haftara. Rusko je opakovane obviňované, že v konflikte v Líbyi podporuje Haftarov tábor.

 

img

Boje na frontovej línii v líbyjskej metropole Tripolis

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona