Pentagón hlási, že Moskva sa snaží prinútiť Washington aby opustil Sýriu

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 14:58 • 2 min
Pentagón hlási, že Moskva sa snaží prinútiť Washington aby opustil Sýriu

WASHINGTON - USA sa domnievajú, že kroky ruskej armády v severovýchodnej Sýrii porušujú dekonfliktný mechanizmus, ale nepredstavujú hrozbu pre sily americkej koalície.

slovakia

left justify in out

Takéto tvrdenia obsahuje správa, ktorú v utorok zverejnil úradujúci generálny inšpektor Pentagónu Sean O'Donnell. Dokument sa týka obdobia od 1. januára do 31. marca tohto roku.

 

img

 

"Rusko pokračovalo v narúšaní konfliktných mechanizmov, ktoré boli ustanovené medzi Ruskom a koalíciou na severovýchode Sýrie s cieľom zabrániť neúmyselnej eskalácii", - píše sa v texte. – "Aj keď sa ruské sily mechanizmu väčšinou držali, počet porušení sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom mierne zvýšil".

 

Podľa americkej strany sa porušenia týkajú zaradenia ďalšieho vozidla do vopred zorganizovanej hliadkovej kolóny. Okrem toho je koalícia údajne nevhodne informovaná o prechode vojenských vozidiel alebo o prelete stíhačky z Ruska do Sýrie.

 

"Tieto porušenia neohrozovali koaličné sily",- uvedené v správe.

 

Podľa spravodajskej agentúry Pentagónu sa ruská strana zároveň snaží prinútiť Spojené štáty, aby sa stiahli zo severovýchodnej časti Sýrie. Autori správy sa tiež domnievajú, že za posledné tri mesiace sa Rusko "naďalej snažilo presadiť svoj vplyv" na Sily demokratickej Sýrie a nadviazať spoluprácu s miestnym obyvateľstvom.

 

img

 

"Rusko sa pokúsilo sprostredkovať konflikt medzi silami Demokratickej Sýrie a pro-tureckými silami, ale SDS (Sila demokratickej Sýrie) to odmietla",- hovorí sa v správe.

 

Rusko vedie v Sýrii dvoma paralelnými smermi: pomoc legitímnej vláde pri odstraňovaní zvyškov teroristických zložiek a pomoc sýrskym stranám pri začatí politického dialógu. Spojené štáty, na rozdiel od Ruska, sú v Sýrii bez pozvania vlády tejto krajiny.

 

Zdroj:  https://go.tass.ru/6wUO

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies