VIDEO Zavraždeného Nemcova pochovali, rozlúčiť sa prišli tisíce ľudí

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 15:20 • 2 min
VIDEO Zavraždeného Nemcova pochovali, rozlúčiť sa prišli tisíce ľudí

MOSKVA - Ruského opozičného politika Borisa Nemcova, ktorý sa stal obeťou vraždy, v utorok pochovali na moskovskom Troekurovskom cintoríne, ešte predtým však telo vystavili v centre pomenovanom po disidentovi zo sovietskej éry Andrejovi Sacharovovi, kam si prišlo uctiť jeho pamiatku tisíce ľudí vrátane vicepremiéra Arkadija Dvorkoviča.

slovakia

left justify in out

Sympatizanti, z ktorých mnohí prišli s kyticami červených karafiátov, čakali na uliciach vedúcich k sieni, pričom dĺžka radu dosahovala približne kilometer. Väčšinu smútiacich tvorili zarytí odporcovia Kremľa, ktorí Nemcovovu smrť spájajú s jeho politickými názormi. 
 

 

Päťdesiatpäťročného Nemcova v piatok večer zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva s mladou Ukrajinkou, ktorá vyviazla bez zranení. Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity. Ruské orgány v súvislosti s prípadom zatiaľ nikoho nezadržali. Samotnú rozlúčku sprevádzali kontroverzie okolo neúčasti predsedu hornej komory poľského parlamentu Bogdana
Borusewicza a lotyšskej europoslankyne Sandry Kalniete, ktorých do Moskvy pozvali, ruské orgány im však nepovolili vstup do krajiny. Zúčastniť sa nemohol ani ruský opozičný líder Alexej Navaľný, ktorý si vo väzení odpykáva 15-dňový trest za propagáciu nepovoleného zhromaždenia. 

 

 

Okrem príbuzných a priateľov Nemcova sa podľa agentúry DPA na rozlúčke zúčastnili aj zahraniční hodnostári vrátane britského expremiéra Johna Majora, amerického veľvyslanca v Moskve Johna Teffta, litovského ministra zahraničných vecí Linasa Linkevičiusa či splnomocnenca nemeckej vlády pre Rusko Gernota Erlera.

 

Podľa AP boli prítomní aj ruský expremiér a opozičný líder Michail Kasianov i súčasní ruskí vicepremiéri Sergej Prichodko a Arkadij Dvorkovič.

 

 

Bývalá lotyšská ministerka zahraničných vecí a súčasná europoslankyňa Sandra Kalniete oznámila, že pohraničníci ju zastavili na moskovskom letisku Šeremetievo a zamietli jej vstup na ruskú pôdu. Predseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz ešte skôr oznámil, že ruské úrady mu zamietli žiadosť o udelenie víz.

 

Porošenko posmrtne udelil Nemcovovi Rad slobody, informovala kancelária ukrajinského prezidenta. "Petro Porošenko zdôraznil, že Boris Nemcov zostane v pamäti ukrajinského ľudu ako osoba, pre ktorú bola sloboda univerzálnou hodnotou... 'Za našu a vašu slobodu' - tento historický slogan sa stal životným mottom Borisa Nemcova... Pre nás Ukrajincov bude Boris vždy ruským vlastencom a priateľom Ukrajiny. Svojim životom dokázal, že tieto dve veci je možné spojiť," citovala z vyhlásenia Porošenkovej kancelárie agentúra Ukrinform.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies