Moskva protestuje proti odobratiu akreditácie ruským konzulom v USA

NETKY.SK • 22 Január 2016, 18:07 • 2 min
Moskva protestuje proti odobratiu akreditácie ruským konzulom v USA

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo dnes rozhorčenie z rozhodnutia americkej vlády odobrať akreditáciu piatim zo šiestich honorárnych konzulov Ruska v USA.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová súčasne obvinila americké tajné služby z organizovania provokácií zameraných voči ruským diplomatom v USA aj ďalších krajinách.

 

"Sme pobúrení rozhodnutím Washingtonu odobrať akreditáciu piatim zo šiestich honorárnych konzulov Ruskej federácie v USA,... (ktorí) môžu dokonca čeliť trestnému stíhaniu," uvádza sa vo vyhlásení Zacharovovej, ktoré citovala ruská agentúra RIA Novosti.

 

Podľa rezortu diplomacie sa rozhodnutie týka ruských honorárnych konzulov v amerických štátoch Utah, Kalifornia, Minnesota, Florida a na karibskom ostrove Portoriko. Iné konkrétne informácie o celej záležitosti neposkytla.

 

Vyjadrenie americkej administratívy k celej záležitosti nebolo bezprostredne známe.

 

Hovorca ruského veľvyslanectva v USA Jurij Melnik pre RIA Novosti uviedol, že americké úrady oficiálne informovali Moskvu o tom, že odobrali akreditáciu piatim zo šiestich honorárnych konzulov Ruska pôsobiach v Spojených štátoch.

 

Rusko teraz podľa Melnika zvažuje, aké kroky príjme v reakcii na rozhodnutie Washingtonu. V činnosti môže pokračovať len ruský honorárny konzul v štáte Colorado.

 

Zacharovová označila odobratie akreditácie za súčasť politiky obmedzovania vzťahov s Ruskom, ktoré podľa nej uplatňuje administratíva súčasného prezidenta USA Baracka Obamu. Súčasne vyjadrila nádej, že sa spomínaní honorárni konzuli budú môcť čoskoro vrátiť do práce, keď "vo Washingtone skôr či neskôr prevládne zdravý rozum".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies