Moskva potvrdila priblíženie ruského a amerického lietadla v Sýrii, cieľom bola identifikácia

NETKY.SK • 14 Október 2015, 15:13 • 2 min
Moskva potvrdila priblíženie ruského a amerického lietadla v Sýrii, cieľom bola identifikácia

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes priznalo, že 10. októbra sa ruská stíhačka priblížila k americkému vojenskému lietadlu, podľa jeho vyjadrenia tak však urobila, aby ho identifikovala, nie ohrozila.

slovakia

left justify in out

Hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov spresnil, že k priblíženiu došlo po tom, ako výstražný systém, ktorým sú vybavené všetky ruské lietadlá na misii v Sýrii, zachytil žiarenie z neznámeho lietajúceho objektu. Ruské lietadlo sa otočilo a priblížilo sa k americkému na vzdialenosť dvoch až troch kilometrov, "nie s cieľom zastrašiť, ale identifikovať objekt". Potom sa ruský stroj Su-30SM vrátil k svojej formácii a k plneniu bojových úloh, povedal Konašenkov. Hovorca doplnil, že ruskí letci počas letov nad Sýriou veľmi často vídajú nielen americké lietadlá s posádkou, ale aj drony, pričom niektoré z nich sú útočné.

 

O udalosti z minulého víkendu informoval v utorok americký rezort obrany. Podľa hovorcu operácie Inherent Resolve (Bytostné odhodlanie) plukovníka Steva Warrena sa lietadlá vzdušných síl Spojených štátov a Ruska minuli vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov v sobotu, teda v deň, keď zástupcovia amerických a ruských ozbrojených síl rokovali spolu o dodržiavaní zásad bezpečného pohybu v sýrskom vzdušnom priestore. Spojené štáty spustili v rámci operácie Inherent Resolve v júni 2014 vzdušné útoky proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii.

 

Operácia ruského letectva v Sýrii sa začala 30. septembra na základe žiadosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rusko do nej nasadilo viac ako 50 bojových lietadiel typov Su-25, Su-24M a Su-34, ktorým krytie poskytujú stíhačky Su-30SM. Za posledných 24 hodín ruské lietadlá pôsobiace v Sýrii uskutočnili 41 misií a zaútočili na 40 objektov IS v provinciách Aleppo, Idlib, Lázikíja, Hamá a Dajr az-Zaur. Terčmi náletov boli opäť sklady zbraní, dielne na výrobu munície alebo modifikáciu áut na samovražedné útoky, výcvikové tábory a veliteľské stanovištia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies