Moskva oslávi víťazstvo veľkou vojenskou prehliadkou

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 09:50 • 2 min
Moskva oslávi víťazstvo veľkou vojenskou prehliadkou

MOSKVA - Takmer 30 zahraničných lídrov si v sobotu v ruskej metropole Moskva zúčastní na oslavách 70. výročia porážky nacizmu.

slovakia

left justify in out

Oslavám Dňa víťazstva nad fašizmom bude dominovať veľkolepá vojenská prehliadka na Červenom námestí. Pozvaných bolo takmer 70 pozvaných a prítomní najvyšší predstaviteľka Kuby, Egypta, Číny, Indie, Vietnamu či Srbska. Naopak, lídri členských krajín EÚ pozvanie na sobotný program odmietli. Dôvodom je vlaňajšia anexia ukrajinského polostrova Krym Ruskom a prebiehajúci konflikt na východe Ukrajiny. Výnimku spomedzi lídrov krajín EÚ tvorí grécky premiér Aléxis Tsípras, český prezident Miloš Zeman, slovenský premiér Robert Fico a za francúzsku vládu príde minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Poslední traja menovaní sa však prehliadke vyhnú.


Rusko si formálny koniec vojny na rozdiel od zvyšku Európy pripomína 9. mája. Dôvodom je fakt, že Sovieti požadovali opakovanie aktu podpisu kapitulácie v Berlíne, keďže vo francúzskom Remeši údajne neboli prítomní oficiálni sovietski predstavitelia. Nemecké velenie podpísalo kapituláciu do rúk všetkých spojencov krátko pred polnocou ôsmeho mája. V Moskve už však bol nový deň.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies