Moskva opäť varovala Ukrajinu pred podpisom dohody s EÚ

NETKY.SK • 21 September 2013, 16:53 • 2 min
Moskva opäť varovala Ukrajinu pred podpisom dohody s EÚ

JALTA - Moskva v poslednej dobe zaviedla viaceré obmedzenia týkajúce sa tovaru dovážaného z Ukrajiny, čo je považované za súčasť nátlaku na Kyjev.

slovakia

left justify in out

Rusko v sobotu opäť varovalo Ukrajinu pred podpisom dohody o užšej spolupráci s Európskou úniou. Prezidentský poradca Sergej Glazjev zároveň pohrozil, že v prípade uzavretia asociačnej dohody je Rusko pripravené prijať odvetné obchodné obmedzenia, ktoré budú stáť Ukrajinu "miliardy dolárov" a dovedú ju do dlžôb. Glazjev tiež Kyjevu odkázal, že výhody asociačnej dohody s EÚ pre Ukrajinu sú "len mytológiou". "Musíte byť pripravení za to zaplatiť," vyhlásil. Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski, naopak, vyzval Ukrajinu, aby odolala nátlaku zo strany Moskvy a dohodu s úniou podpísala.

Moskva v poslednej dobe zaviedla viaceré obmedzenia týkajúce sa tovaru dovážaného z Ukrajiny, čo je považované za súčasť nátlaku na Kyjev. Podpisom dohody s úniou sa však pre ukrajinských exportérov otvoria nové možnosti so Západom, čo môže ohroziť budúce členstvo Ukrajiny v colnej únii medzi bývalými sovietskymi krajinami na čele s Ruskom.  

Dohodu by mali obe strany podpísať na novembrovom summite v litovskom Vilniuse. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaité, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Európskej únii, však v piatok vyhlásila, že EÚ asociačnú dohodu nepodpíše, pokiaľ tamojšie úrady neprepustia väznenú expremiérku Juliju Tymošenkovú. Kyjev bude pred novembrovým podpisom musieť podľa litovskej líderky uskutočniť viacero reforiem vrátane vyriešenia Tymošenkovej prípadu, ktorý mnohí považujú za politicky motivovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies