Moskva očakáva od Holandska materiálne a morálne odškodnenie

NETKY.SK • 17 Október 2013, 18:23 • 2 min
Moskva očakáva od Holandska materiálne a morálne odškodnenie

MOSKVA - Ruská federácia nepovažuje za dostatočné ospravedlnenie holandskej strany za policajný útok spred viac ako týždňa na radcu ruského veľvyslanectva v Haagu Dmitrija Borodina, ktorého dočasne zadržali pre podozrenie zo zneužitia detí.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z dnešného vyjadrenia hovorcu moskovského rezortu zahraničných vecí Alexandra Lukaševiča pre agentúru Interfax, Moskva žiada dôrazne o "materiálne a morálne odškodnenie". Vzťahy oboch krajín sú v súčasnosti krajne napäté.

Moskva vyjadrila iba v stredu ľútosť v súvislosti s utorkovým incidentom, pri ktorom sa holandský diplomat stal obeťou útoku vo svojom byte v Moskve. Ruská polícia uviedla, že útočníci, po ktorých sa intenzívne pátra, prenikli do bytu holandského diplomata, zbili ho a na stenu nakreslili srdce s nápisom LGBT, čo je skratka zaužívaná pre lesbičky, gayov, bisexuálov a transsexuálov. Diplomat utrpel pri útoku ľahké zranenia, ktoré si nevyžiadali lekárske ošetrenie. K eskalácii napätia došlo, keď sa prezident Vladimir Putin stal terčom ostrej kritiky holandských aktivistov za práva homosexuálov za schválenie zákona, ktorý v Rusku zakazuje "propagovať" v mládežníckom prostredí životný štýl homosexuálov a ktorý v zahraničí vyvolal veľkú kritiku.

Na prelome septembra a októbra sa obe krajiny zasa dostali do sporu pre protestnú akciu ekologickej organizácie Greenpeace, ktorej loď Arctic Sunrise - registrovanú v Holandsku - zadržiavajú ruské úrady. Kvôli odvtedy väzneným 28 aktivistom a dvom novinárom, ktorým hrozí trest do 15 rokov väzenia za pirátstvo, adresovali medzičasom otvorený list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi 11 laureáti Nobelových cien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies