Moskva obvinila Paríž z leteckého incidentu nad Francúzskom

NETKY.SK • 19 Október 2015, 18:16 • 2 min
Moskva obvinila Paríž z leteckého incidentu nad Francúzskom

PARÍŽ/MOSKVA - Rusko si dnes predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vysvetlil, prečo sa "vo francúzskom vzdušnom priestore" údajná francúzska stíhačka "nebezpečne priblížila" k ruskému lietadlu. Lietadlom cestovala delegácia ruských poslancov na čele s predsedom Štátnej dumy Sergejom Naryškinom na zasadnutie Medziparlamentnej únie v Ženeve.

slovakia

left justify in out

Francúzske ministerstvo obrany odmietlo, že by v incidente, ku ktorému podľa Moskvy došlo dnes, išlo o francúzsku stíhačku, napísal Reuters. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí stručne oznámilo, že dotknuté lietadlo bolo švajčiarske.
Hovorca ženevského letiska, ktoré je veľmi blízko švajčiarskej hranice s Francúzskom, Bernard Stampfli povedal, že o spomenutej udalosti nič nevie, ale informácie preverí. Práve blízkosť hranice mohla vyvolať nejasnosti v tom, ktorej krajine patril vzdušný priestor, kde sa lietadlá takmer stretli.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že námestník ministra zahraničných vecí Alexej Meškov tlmočil dnes francúzskemu veľvyslancovi v Rusku Jeanovi-Mauriceovi Ripertovi vážne znepokojenie. Meškov podľa agentúry DPA zdôraznil, že ďalší takýto incident by mohol oslabiť šance Francúzska, že bude hostiť medzinárodné stretnutia a rokovania na vysokej úrovni za účasti ruských predstaviteľov.


Ruský prezident Vladimir Putin sa tento mesiac zúčastnil v Paríži na rokovaniach o konflikte na Ukrajine s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.


V dôsledku nárastu napätia pre ukrajinský konflikt v ostatnom čase vzrástol počet podobných incidentov, pri ktorých sa tesne vyhli lietadlá Ruska a NATO. Členské krajiny NATO obviňujú Rusko, že jeho stíhačky často a opakovane lietajú nebezpečne blízko západných vojenských i civilných lietadiel. Moskva však popiera, že by porušila akékoľvek pravidlá.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies