Moskva na obranu rubľa vynaložila ďalších 1,9 mld. USD

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:27 • 2 min
Moskva na obranu rubľa vynaložila ďalších 1,9 mld. USD

MOSKVA - Ruská centrálna banka na intervencie na devízovom trhu s cieľom podporiť oslabujúci rubeľ vynaložila v piatok 5. decembra 1,9 mld. USD.

slovakia

left justify in out

Banka o tom informovala v utorok. Od začiatku tohto roka ruská centrálna banka na obranu národnej meny vynaložila už viac ako 70 mld. USD. Rubeľ a ruské akciové indexy však v utorok opäť oslabili. Reagovali na zníženie globálnych cien ropy, ktoré klesli na nové päťročné minimá. Do 8:00 GMT rubeľ oproti doláru oslabil o 0,9 % na úroveň 54,25 RUB/USD a voči euru o 1,1 % na 67 RUB/EUR. Zväčšujú sa preto očakávania, že ruská centrálna banka vo štvrtok zvýši úrokové sadzby. 

 

"Centrálna banka Ruska jednoducho nerobí dosť na to, aby trh presvedčila, že jej opatrenia sú vážne," povedal Tim Ash, analytik Standard Bank. "Bude musieť výrazne zvýšiť úroky alebo nechať rubeľ opäť oslabiť," dodal. Ruské akciové indexy v utorok tiež výrazne klesli v reakcii na padajúce ceny ropy. Index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, oslabil o 1,9 % na 854 bodov a index MICEX denominovaný v rubľoch klesol o 0,7 % na 1 471 bodov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona