Moskva mlčí o druhej tranži finančnej pomoci pre Ukrajinu

NETKY.SK • 19 Február 2014, 14:52 • 2 min
Moskva mlčí o druhej tranži finančnej pomoci pre Ukrajinu

MOSKVA - Ako dôvod udáva ukončenie násilných protestov.

slovakia

left justify in out

Kremeľ sa v stredu vyhýbal otázkam, kedy uvoľní Ukrajine ďalšiu tranžu z finančnej pomoci v celkovej výške 15 mld. USD. Tvrdí, že hlavnou prioritou je ukončenie násilných protestov. Ruský minister financií v pondelok povedal, že Moskva tento týždeň kúpi ukrajinské vládne dlhopisy za 2 mld. USD. Na otázku týkajúcu sa uvoľnenia druhej tranže z pomoci hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v rozhovore s reportérmi v stredu povedal, že túto záležitosť nebude komentovať a pokračoval tým, že najdôležitejšie je ukončenie násilia. "Jedna vec je istá, v situácii, keď extrémistické prvky spôsobujú, čo sa deje na Ukrajine, je vyriešenie situácie hlavnou prioritou,“ povedal Peskov. 

 

Vyplatenie druhej tranže Kremeľ zmrazil po odstúpení ukrajinského premiéra Mykola Azarova, ktorý rezignoval 28. januára v snahe upokojiť protivládne demonštrácie. Odporcovia prezidenta okupujú centrum Kyjeva od novembra po tom, čo Janukovyč odmietol podpísať dohodu o približovaní k Európskej únii a oznámil, že vláda sa bude usilovať o užšiu ekonomickú spoluprácu s Ruskom. Moskva naznačovala, že s uvoľnením ďalších peňazí počká dovtedy, kým Ukrajina nebude mať stabilnú vládu. 

 

Rusko v decembri ponúklo Kyjevu úverový program a nižšie ceny plynu, čo krajine uľahčí splácať obrovské dlhy. Moskva tým podľa agentúry Reuters zaznamenala symbolické víťazstvo v boji s Bruselom o vplyv nad postsovietskou republikou. Uvoľnenie ďalšej splátky pomoci môže podporiť aj ukrajinskú hrivnu. Mena je od začiatku protestov pod tlakom a ukrajinská centrálna banka zaviedla 7. februára kontrolu pohybu kapitálu po tom, čo na stabilizáciu kurzu hrivny minula zhruba 8 % svojich devízových rezerv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies