Moskva Iránu ponúka na predaj moderné rakety

NETKY.SK • 23 Február 2015, 13:24 • 2 min
Moskva Iránu ponúka na predaj moderné rakety

MOSKVA - Rusko ponúklo Iránu svoje najnovšie rakety typu Antey-2500 potom, čo Moskva pre piatimi rokmi pod medzinárodným tlakom zrušila kontrakt na dodávky rakiet S-300 Teheránu.

slovakia

left justify in out

Šéf štátnej spoločnosti Rostec Sergej Čemezov v pondelok informoval, že Irán už túto novú ponuku zvažuje. Irán, Izrael ani Spojené štáty sa k ruskej ponuke zatiaľ nevyjadrili. "Čo sa týka Iránu, ponúkli sme mu Antey-2500 namiesto S-300. Rozhodnutie ešte neprijali," povedal Čemezov.

 

Rusko zrušilo dodávku striel typu zem-vzduch S-300 v roku 2010 do Iránu. Teherán následne podal sťažnosť na medzinárodný arbitrážny súd v Ženeve, prípad však ešte nebol doriešený. Na zrušenie kontraktu tlačili najmä Izrael a USA, ktoré sa obávali, že Irán by mohol použiť rakety na ochranu svojich jadrových zariadení. Rakety Antey-2500 dokážu letieť rýchlosťou až 4500 metrov za sekundu do vzdialenosti 2500 kilometrov. 

 

Nepredané rakety S-300 už Rusko ponúklo na predaj Sýrii a ďalším blízkovýchodným krajinám. Čemezov pripustil, že situácia na Blízkom východe zvýšila predaj zbraní z Ruska. "Nebudem tajiť, že čím viac je konfliktov, tým viac od nás kupujú zbrane. Objem predaja rastie napriek sankciám. Ide najmä o Blízky východ a Latinskú Ameriku," povedal s tým, že minulý rok Rusko predalo zbrane za 13 miliárd dolárov. Čemezov sa nachádza na americkom zozname sankcionovaných osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies