Moskva žiada urgentné garancie v otázke protiraketového štítu

NETKY.SK • 4 Máj 2011, 07:34 • 2 min
Moskva žiada urgentné garancie v otázke protiraketového štítu

Moskva žiada urgentné garancie v otázke protiraketového štítu

slovakia

left justify in out

img

Moskva naliehavo žiada od Washingtonu záruky, že americký protiraketový štít v Európe nebude namierený voči ruským jadrovým silám. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na dohodu o umiestnení súčastí plánovaného štítu na území Rumunska, informovala agentúra RIA Novosti.
      "V tejto situácii sa stáva ešte naliehavejšou potreba právnych záruk, že raketový obranný štít USA nebude namierený voči ruským strategickým jadrovým silám... Tento problém treba promptne vyriešiť," uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie, podľa ktorého Moskva dianie okolo Rumunska pozorne sleduje.
      Ministerstvo súčasne vyjadrilo poľutovanie nad tým, že Spojené štáty podnikajú konkrétne kroky pri vytváraní štítu v Európe a neberú pritom do úvahy rusko-americký dialóg, iniciovaný prezidentmi oboch krajín, ani rokovania vo formáte NATO-Rusko.
      Spojené štáty a Rumunsko dnes oznámili, že sa dohodli na mieste, kde budú umiestnené strely plánovaného amerického štítu. Rakety umiestnia na leteckej základni Deveselu neďaleko bulharskej hranice.
      Zriadenie základne s protiraketami v Rumunsku bude druhou zo štyroch fáz plánu, ktorý vláda amerického prezidenta Baracka Obamu predstavila v roku 2009. Plán je zameraný na zachytenie rakiet krátkeho až stredného doletu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies