Moskva dúfa, že Macron a Merkelová presvedčia Ukrajincov k dodržiavaniu prímeria

NETKY.SK • 17 Apríl 2021, 09:10 • 2 min
Moskva dúfa, že Macron a Merkelová presvedčia Ukrajincov k dodržiavaniu prímeria

MOSKVA - Rusko verí, že Francúzsko a Nemecko presvedčia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zabezpečil dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny a naplnenie mierovej dohody podpísanej v Minsku v roku 2015.

slovakia

left justify in out

Povedal to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na ohlásené rokovania ukrajinského prezidenta s lídrami Nemecka a Francúzska.

Kremeľ očakáva, že nemecká kancelárka a francúzsky prezident „využijú svoj vplyv a dôrazne vyjadria potrebu zastaviť akékoľvek provokatívne akcie na kontaktnej línii a zdôraznia dôležitosť bezpodmienečného dodržiavania prímeria,“ uviedol Peskov.

Zelenskij v piatok pricestoval do Paríža, kde absolvoval pracovný obed s francúzskou hlavou štátu Emmanuelom Macronom. Lídri sa ešte počas dňa prostredníctvom videokonferencie spoja s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pokiaľ zaujmú Rusi voči Ukrajine agresívny postoj, budú niesť následky

Rozhovory prichádzajú v čase, keď Ukrajina a jej západní spojenci vyjadrujú znepokojenie nad koncentráciou ruských vojsk pozdĺž hranice s Ukrajinou. Podľa USA a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sú počty vojakov na hranici najvyššie od roku 2014.

„Je čas prestať rozprávať a prijať rozhodnutia,“ povedal Zelenskij pre francúzsky denník Le Figaro. Dodal, že táto piatková diskusia bude zameraná na bezpečnostné otázky. „Bezpečnosť Európy závisí od bezpečnosti Ukrajiny,“ uviedol ďalej prezident, podľa ktorého sa jeho krajina usiluje o podporu EÚ a NATO.

Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a Moskvou podporovanými separatistami prepukli krátko po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 14-tisíc ľudských životov.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Oživenie ťažkých bojov na Ukrajine by malo katastrofálne následky pre Slovensko, hovorí Klus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies