Moskva dúfa, že Kyjev prepustí dvoch bývalých ruských vojakov

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 09:31 • 2 min
Moskva dúfa, že Kyjev prepustí dvoch bývalých ruských vojakov

MOSKVA - Moskva dúfa, že Kyjev prepustí dvoch bývalých ruských vojakov, ktorých zadržala ukrajinská tajná služba, uviedol v pondelok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

slovakia

left justify in out

"Dvaja ruskí občania, Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofejev, ktorých 17. mája zajala v Luhanskej oblasti Ukrajinská bezpečnostná služba, neboli už v čase zadržania príslušníkmi ruských ozbrojených síl," povedal Konašenkov, ktorého citovala agentúra TASS.

 

Úrady v Kyjeve v pondelok obvinili oboch zadržaných zo zabitia ukrajinských vojakov, stíhaní budú za "teroristickú činnosť", informovala agentúra Reuters.

 

Podľa hovorcu kyjevskej protiteroristickej operácie (ATO) Andrija Lysenka "bude mať vedenie Ruskej federácie problém tvrdiť, že títo chlapci sa len tak stratili", čím narážal na podobný incident a jeho vysvetlenie zo strany šéfa Kremľa Vladimira Putina.

 

V rámci získania čo najväčšieho úžitku z propagandy, poznamenáva Reuters, náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko novinárom povedal, že jedného zo zranených ruských vojakov niesol na pleciach ukrajinský vojak, "zatiaľ čo okolo nich pokračovala streľba z ručných zbraní a mínometov".

 

Ukrajinská armáda informovala o zajatí dvoch ruských vojakov v nedeľu. Hovorca vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Lysenko povedal, že Rusov zajali príslušníci dobrovoľníckeho práporu Ajdar v meste Ščasťa, neďaleko frontovej línie.

 

Prápor Ajdar na svojom facebookovom účte potvrdil, že obaja vojaci v nedeľu ráno pri potýčke utrpeli zranenia a boli zajatí.

 

Poslanec ukrajinského parlamentu Anton Heraščenko zverejnil na Facebooku videozáznam, ktorý podľa neho zachytáva vypočúvanie jedného zo zajatých vojakov.

 

 

Vo videu sa mladý muž na nemocničnom lôžku predstavil ako seržant Alexandr Alexandrov z ruských špeciálnych síl z mesta Togliatti. Povedal, že v inkriminovanej oblasti operoval v rámci 14-člennej skupiny. Spresnil, že v Luhansku sídlil od 6. marca a že so svojimi spolubojovníkmi operoval v okolí mesta Ščasťa každých štyri až päť dní.

 

Ščasťa leží necelých 20 kilometrov severne od mesta Luhansk, ktoré kontrolujú separatisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies