Moskva a Teherán rokovali o prípadnom vstupe ruských firiem do projektov v Iráne

NETKY.SK • 23 Júl 2018, 15:21 • 2 min
Moskva a Teherán rokovali o prípadnom vstupe ruských firiem do projektov v Iráne

MOSKVA - Ruský minister energetiky Alexander Novak rokoval v pondelok v Moskve so svojím iránskym náprotivkom Bidžánom Zangáním o priamej energetickej spolupráci medzi krajinami, ako aj o spolupráci prostredníctvom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorej je Irán členom. Uviedlo to ruské ministerstvo energetiky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo okrem toho informovalo, že ministri diskutovali aj o prípadnom prevzatí podielov v iránskych projektoch zo strany ruských ropných firiem. K rokovaniam medzi Ruskom a Iránom dochádza v období zvyšujúceho sa napätia medzi Teheránom a Washingtonom. Americký prezident Donald Trump ešte v máji oznámil odchod USA od jadrovej dohody s Iránom a opätovné uvalenie sankcií na Teherán.

 

Americká vláda začala medzičasom zvyšovať tlak aj na európske firmy, aby do novembra ukončili aktivity v Iráne, inak budú čeliť sankciám zo strany USA. Európska únia žiadala Washington o výnimku, ten to však minulý týždeň zamietol. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo Európsku Úniu informoval, že USA žiadosť zamietajú, nakoľko chcú na Irán vyvinúť čo najväčší tlak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona