Moskva a Minsk sa dohodli na ropných clách, nový konflikt by hroziť nemal

NETKY.SK • 10 December 2010, 08:41 • 2 min
Moskva a Minsk sa dohodli na ropných clách, nový konflikt by hroziť nemal

Moskva a Minsk sa dohodli na ropných clách, nový konflikt by hroziť nemal

slovakia

left justify in out

img

Rusko súhlasilo, že od 1. januára budúceho roka nebude uplatňovať vývozné clá na ropu, ktorú dodáva Bielorusku. Minsk zasa na Rusko presunie vývozné clá, ktoré stanovuje na finálne ropné produkty vyrábané z dovezenej ruskej ropy. Oznámil to dnes bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Najnovšia dohoda by tak mala zmierniť obavy z ďalšieho energetického sporu na začiatku budúceho roka. Kontrakt podpísali potom, ako sa predstavitelia Ruska, Bieloruska a Kazachstanu dohodli na tom, že v roku 2012 vytvoria Jednotný ekonomický priestor.
      Čo sa týka ropného sporu, Moskva pôvodne trvala na tom, že bude bezcolne dodávať len ropu určenú na domáce potreby Bieloruska, teraz však súhlasila s rozšírením bezcolného vývozu na všetku ropu do susednej krajiny.
      Spory v minulosti spôsobil fakt, že Bielorusko dostávalo lacnejšie nielen ropu na domácu spotrebu, ale aj ropu, z ktorej produkty predávalo za vyššie ceny ďalej na západ. Rusko tak v skutočnosti dotovalo bieloruské rafinérie. Moskve sa tento postup nepáčil a hrozilo, že do 1. januára nepodpíšu novú dohodu a Európa sa bude musieť pripraviť na nový energetický konflikt.
      Bielorusko ale nakoniec súhlasilo s tým, že vývozné clá na ropné produkty z ruskej lacnej ropy by malo získavať Rusko.
      "Dohodli sme sa na úplnom zrušení vývozných ciel (na ropu do Bieloruska). Bielorusku budeme dodávať ropu bezcolne, na druhej strane vývozné clá na spracované ropné produkty sa budú presúvať do Ruska," povedala ruská ministerka hospodárstva Elvira Nabiullinová, ktorá tak potvrdila Lukašenkove slová po jeho schôdzke s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom.
      Ceny ruského plynu pre Bielorusko sa podľa Nabiullinovej meniť nebudú. Minsk však, ako dodala, len na ropnej dohode ušetrí asi 4 miliardy USD (3,03 miliardy eur).

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies