Moskva a Minsk podpísali dohodu o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku

NETKY.SK • 25 Máj 2023, 14:30 • 2 min
Moskva a Minsk podpísali dohodu o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku

Moskva - Ministri obrany Ruska a Bieloruska podpísali vo štvrtok dokument o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska. Podľa Ruska sú tieto opatrenia "v súlade so všetkými existujúcimi medzinárodnými právnymi záväzkami".

slovakia

left justify in out

Ministri obrany Ruska a Bieloruska podpísali vo štvrtok dokument o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa ruskej štátnej agentúry TASS uviedol, že Moskva si ponechá kontrolu nad týmito zbraňami aj všetkými rozhodnutiami o tom, ako budú použité. Šojgu tiež uviedol, že opatrenia Ruska a Bieloruska sú v tomto smere "v súlade so všetkými existujúcimi medzinárodnými právnymi záväzkami". Na rozmiestnení častí ruského taktického jadrového arzenálu v Bielorusku sa obe krajiny dohodli už v marci. Denník The Guardian v tejto súvislosti pripomína, že Rusko sa vlani neúspešne pokúsilo dobyť Kyjev práve z bieloruského územia. Šojgu okrem toho vo štvrtok povedal, že Západ vedie "nevyhlásenú vojnu" proti Rusku a Bielorusku. Šojgu sa v Minsku zúčastňuje na zasadnutí Rady ministrov obrany Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), šesťčlennej vojenskej aliancie združujúcej Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan.

 

img

 raketový systém Iskander, ktorý tiež nedávno odovzdala Moskva Minsku

 

Ruský prezident Vladimir Putin 25. marca oznámil, že Rusko s Bieloruskom dosiahlo dohodu o umiestnení ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Putin vtedy povedal, že Moskva v tomto smere postupuje rovnako ako USA, ktoré na území svojich spojencov taktiež dlhodobo rozmiestňujú takéto zbrane. Uviedol tiež, že Rusko do 1. júla dobuduje zariadenie na uskladnenie takýchto zbraní v Bielorusku. Moskva už Minsku odovzdala raketový systém Iskander. Bielorusku tiež pomohla s modernizáciou lietadiel so špecifickou muníciou, pričom bieloruskí vojaci absolvovali v Rusku náležitý vojenský výcvik, pripomína agentúra TASS, z ktorej správy cituje The Guardian.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies