Moskva a Damask požiadali, aby Spojené štáty opustili okupované územie Sýrie

NETKY.SK • 3 Október 2019, 10:58 • 2 min
Moskva a Damask požiadali, aby Spojené štáty opustili okupované územie Sýrie

MOSKVA – Rusko a Sýria požiadali, aby Spojené štáty opustili okupované územie Sýrie a urobili tak okamžite. Toto je uvedené v spoločnom vyhlásení koordinačného ústredia Ruska a Sýrskej arabskej republiky, ktoré cituje agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Dokument uvádza, že americké sily nie sú schopné zabezpečiť záväzky v zóne Et-Tanf na implementáciu operačného plánu OSN. Podľa predstaviteľov ruských a sýrskych ministerstiev zahraničných vecí je situácia v tejto oblasti blízka k humanitárnej katastrofe. Zástupcovia koordinačného veliteľstva sa tiež obrátili na príslušné jednotky OSN so žiadosťou o právne posúdenie opatrení v zóne, za ktorú zodpovedá americká armáda.

 

Americkí vojaci kontrolujú Rukban, ktorý sa nachádza v 55 kilometrovej zóne okolo americkej vojenskej základne v oblasti Et-Tanf na hranici Sýrie s Jordánskom.

 

Vedúci ministerstva zahraničných vecí Sýrie Waled Muallem v sobotu z tribúny OSN požiadal o okamžité stiahnutie amerických a tureckých jednotiek z krajiny a uviedol, že jeho vláda si vyhradzuje právo brániť svoje územie akýmkoľvek spôsobom, ak zostanú.

 

"Spojené štáty a Turecko podporujú nelegálnu vojenskú prítomnosť v severnej Sýrii," povedal Muallem.  "Akékoľvek cudzie sily pôsobiace na našich územiach bez nášho súhlasu sú okupačnými silami a musia sa z nich okamžite stiahnuť“. Ak odmietnu, povedal: "Máme právo prijať všetky protiopatrenia, ktoré povoľuje medzinárodné právo“.

 

V Sýrii je na vojenskej misii okolo 1 000 amerických vojakov. Spojené štáty tiež podporujú kurdské skupiny v severovýchodnej Sýrii, ktoré sú proti sýrskej vláde a bojujú proti sunnitským exstrémistickým skupinám.

 

Americký prezident Donald Trump povedal, že chce vrátiť vojakov domov, ale vojenskí predstavitelia Pentagonu obhajujú "postupný prístup“ k procesu.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies