Moskovský súd odmietol pustiť Navaľného z domáceho väzenia

NETKY.SK • 27 Január 2015, 13:18 • 2 min
Moskovský súd odmietol pustiť Navaľného z domáceho väzenia

MOSKVA - Mestský súd v Moskve dnes zamietol odvolanie známeho ruského blogera a opozičného aktivistu Alexeja Navaľného proti predĺženiu jeho domáceho väzenia až do 14. februára. Rozhodnutie súdu nižšieho stupňa je tak v súlade so zákonom a platí naďalej, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Navaľnyj na rozhodnutie súdu reagoval prostredníctvom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter, keď svojich prívržencov vyzval, aby sa 1. marca zúčastnili na pochode proti ekonomickej kríze v Rusku. Ruská ekonomika sa v nej ocitla v dôsledku nízkych cien ropy a kvôli sankciám, ktoré Západ uvalil na Rusko kvôli jeho politike voči Ukrajine.  
     

Navaľného, jedného z najvýraznejších súčasných kritikov Kremľa, odsúdili vlani 30. decembra na tri a pol roka väzenia za finančný podvod s podmienečným odkladom päť rokov. Rovnakú výšku trestu, avšak nepodmienečne, udelil súd jeho bratovi Olegovi.
     

Obaja bratia sa odvolali proti verdiktu moskovského súdu, ktorým boli odsúdení za údajnú spreneveru v kauze Yves Rocher.
     

Navaľnyj 5. januára oznámil, že už nebude dodržiavať podmienky svojho domáceho väzenia a kuchynskými nožnicami si prestrihol elektronický náramok na monitorovanie pohybu.
     

Navaľnyj vtedy označil pokračovanie svojej domácej väzby za nezákonné a jeho obhajcovia voči nej podali sťažnosť. Uviedol, že je pravdepodobne prvým človekom v dejinách ruskej justície, ktorého zadržiavajú v domácom väzení aj po vynesení verdiktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona