Moskovské divadlo zachvátil požiar krátko pred začiatkom predstavenia

NETKY.SK • 3 November 2013, 13:31 • 2 min
Moskovské divadlo zachvátil požiar krátko pred začiatkom predstavenia

MOSKVA - Pravdepodobnou príčinou požiaru bol skrat v elektroinštalácii.

slovakia

left justify in out

Rozsiahly požiar zachvátil dnes krátko predpoludním, iba 15 minút pred začiatkom predstavenia, budovu divadla v centre Moskvy. Vďaka včasnému zásahu hasičov sa podarilo evakuovať okolo 350 ľudí, nikto neutrpel zranenia, informovala agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie.

V budove z 19. storočia, v ktorej od roku 1989 sídli Škola modernej divadelnej hry, sa na ploche približne 150 metrov štvorcových zrútili ťažké drevené stropy. Požiar zachvátil celkovú plochu 500 metrov štvorcových.

V bezprostrednom okolí divadla polícia obmedzila dopravu. Požiar sa po 2,5 hodine podarilo uhasiť.

Pravdepodobnou príčinou požiaru bol skrat v elektroinštalácii, keďže v uplynulých 25 rokoch sa vo vyše 200-ročnej budove nerobili žiadne zásadné opravy.

Umeleckým riaditeľom Školy modernej divadelnej hry je od jej otvorenia sovietsky a neskôr ruský divadelný režisér a pedagóg Josif Leonidovič Rajchelgauz. Hoci strecha budovy sa nezrútila, momentálne je podľa neho ťažké povedať, čo sa bude s budovou divadla. "Je to starý dom, v ktorom každý kameň svedčí o ruských dejinách a kultúre," povedal Rajchelgauz.

Divadlo sa nachádza v priestoroch legendárnej reštaurácie Ermitáž, ktorú v roku 1864 otvoril slávny francúzsky šéfkuchár Lucien Olivier. Reštaurácia úspešne pôsobila až do konca tzv. Novej ekonomickej politiky v 20. rokoch minulého storočia. Potom sa budova využívala pre potreby štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona