Moskovčania rozhodnú o novom starostovi

NETKY.SK • 8 September 2013, 09:42 • 2 min
Moskovčania rozhodnú o novom starostovi

MOSKVA - Obyvatelia Moskvy v nedeľu rozhodnú o svojom starostovi.

slovakia

left justify in out

Podľa predvolebných prieskumov sa staronovým šéfom ruskej metropoly stane Sergej Sobjanin, úzky spojenec prezidenta Vladimira Putina, a s najväčšou pravdepodobnosťou nebude potrebné druhé kolo. Sobjanina by totiž v auguste volilo 58 percent opýtaných, kým druhý v poradí, líder ruskej opozície Alexej Navaľný by mal dostať o 40 percent hlasov menej. Nedávno odsúdený Navaľný však sľúbil, že sa pokúsi doviesť hlasovanie o šéfa hlavného mesta do druhého kola. Podľa prieskumu na vzorke tisíc ľudí sa mu to však nepodarí.

Bývalý vicepremiér Sobjanin, ktorý v roku 2010 po 18 rokoch nahradil vtedajším prezidentom Dmitrijom Medvedevom odvolaného moskovského starostu Jurija Lužkova, v júni rezignoval. Sobjanin je považovaný za pragmatika, byrokrata a verného spojenca Putina. Do roku 2005 bol gubernátor sibírskej Ťumenskej oblasti, neskôr sa stal šéfom prezidentskej kancelárie. Za jeho júnovou predčasnou rezignáciou bola zrejme snaha zaskočiť opozíciu a znemožniť jej tak získať prestížny post, o ktorý mal záujem i podnikateľ Michail Prochorov. Hlasovanie sa totiž bude konať o dva roky skôr, ako mal vypršať mandát súčasného starostu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies