Moška by rád videl štyroch-piatich Slovákov v prvej stovke

NETKY.SK • 11 November 2013, 11:38 • 2 min
Moška by rád videl štyroch-piatich Slovákov v prvej stovke

BRATISLAVA - Vždy je vynikajúce víťazstvo slovenského tenistu podložené dobrými výkonmi. Navyše, Lukáša Lacka bratislavský titul udrží hlboko v prvej stovke rebríčka. Tieto slová vyriekol riaditeľ turnaja ATP Challenger Tour Slovak Open Igor Moška krátko po nedeľnej záverečnej ceremónii v Národnom tenisovom centre.

slovakia

left justify in out

Okrem víťaza mu urobili radosť aj ďalší Slováci. Pozitíva 14. ročníka zhrnul takto: "Už kvalifikácia bola veľmi silná. Svojimi výkonmi ma potešili Oravec, Maruščák aj Fabian, príjemne prekvapil Masár. V hlavnej súťaži sa mi páčili Horanský a Sikora. Najviac sa mi však z nastupujúcej vlny pozdával Mečíř mladší, pekne hral aj Gombos." 

Turnajový šéf a zároveň generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) pridal aj za nošu optimizmu smerom do budúcnosti slovenského mužského tenisu: "Keď sa trochu zasnívam, tak do roka by sme mohli mať aj piatich hráčov v prvej stovke svetového rebríčka. Myslím tým Kližana, Lacka, Gombosa, Mečířa a Martina. Ale spokojný budem aj so štyrmi," povedal vážne Moška. Momentálne je situácia taká, že jediným slovenským "stovkárom" vo dvojhre je Lacko na 74. pozícii, tento týždeň sa podľa predbežných prepočtov ocitne na 67. priečke. 

Bratislavský turnaj mal aj v tomto roku viaceré pozitívne hodnotenia. Supervisor ATP Roland Herfel potvrdil, že naďalej patrí medzi najlepšie turnaje vo svojej challengerovej kategórii na svete. Pochválil tradične výbornú organizáciu aj kvalitné obsadenie so siedmimi hráčmi z prvej svetovej stovky. Pravda je však aj to, že Slovak Open už tretí rok nemá generálneho partnera a jeho dotácia sa oproti vlaňajšku znížila o 21 000 eur na súčasných 64 000. Pritom v nedávnej minulosti sa dotácia vyšplhala aj nad 100 000 eur a STZ okrem mužského challengeru organizoval pod strechou NTC aj ženský turnaj ITF. 

"Dobré by bolo, ak by sme sa o rok dostali aspoň na 75 000 eur, ale záleží na ekonomickej situácii, ktorá už tri roky nie je dobrá. Ak by sme sa vrátili na úroveň 100 000, mali by sme neohrozenú pozíciu. Takto sa musíme obávať, že nás v našom termíne niekto tromfne vyššou dotačnou čiastkou a odoberie nám kvalitu," vysvetlil Moška. Usporiadať kvalitné športové podujatie s medzinárodnou účasťou na Slovensku je čoraz náročnejšie. Moška to opakuje z roka na rok a ponúka aj načrtnutie, čo by turnaju finančne pomohlo. 

"Silného partnera by sme získali len v prípade, že nastane výkonnostný prielom v slovenskom mužskom tenise. Inými slovami Lacko alebo Kližan by museli urobiť veľké výsledky, ktoré by spôsobili rozruch a všimli by si ich vo väčšom aj médiá. Rokovania by s potenciálnymi partnermi by potom boli ľahšie. Radi si spomíname na nedávne časy dvoch turnajov v NTC - mužského a ženského s početným zastúpením slovenských hráčov a hráčok. Ideálne by bolo, ak by sme sa v budúcnosti mohli vrátiť k tejto schéme a najlepšie s dotáciou 100 000 + 100 000. Na to však potrebujeme partnera, ktorý by do toho investoval približne 250 000 eur, čo je dnes nereálne,“ uzavrel Moška. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona