Moscovici sľubuje, že bude prísny aj na Francúzsko, ak nedodrží pravidlá EÚ

NETKY.SK • 13 Október 2014, 12:30 • 2 min
Moscovici sľubuje, že bude prísny aj na Francúzsko, ak nedodrží pravidlá EÚ

BRUSEL - Francúzsky nominant na eurokomisára Pierre Moscovici by mal nasledovných päť rokov viesť agendu pre hospodárske a menové záležitosti únie. Sľubuje, že v tejto funkcii bude "prísny", ale nie "nepružný". A nezaváha potrestať Francúzsko, ak jeho rodná krajina nebude dodržiavať prísne rozpočtové požiadavky Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

Moscovici sa v tomto duchu vyjadril v nedeľu večer v rámci rozhovoru na televíznom kanáli i-Tele. "Nepáči sa mi slovo nepružný. Musím by prísnym a vážnym európskym komisárom a takým aj budem. Existujú pravidlá, budem ich uplatňovať, aj keď sa to bude týkať krajiny môjho pôvodu, Francúzska," spresnil bývalý francúzsky minister hospodárstva. Dodal, že takýto postoj znamená dodržať dôveryhodnosť inštitúcie, akou je Európska komisia aj dôveryhodnosť jeho samého.

 

Francúzsko, rovnako ako všetky členské krajiny EÚ, musí Európskej komisii najneskôr do stredy 15. októbra predložiť návrh rozpočtu na rok 2015. 

 

Komisia, ktorej ešte stále šéfuje José Manuel Barroso, má k dispozícii 15 dní na posúdenie návrhov národných rozpočtov, pričom môže členské krajiny požiadať, aby rozpočtový návrh prehodnotili a predložili nový opravný návrh narábania so štátnymi financiami.

 

Podľa niekoľkých diplomatických zdrojov z prostredia EÚ je komisia pripravená požiadať Paríž o revíziu budúcoročného rozpočtu, ktorý predvída deficit vo výške 4,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) - ďaleko viac, ako je hranica 3 %, ku ktorej sa francúzska vláda zaviazala.

 

Diskusie o štátnom rozpočte medzi Parížom a Bruselom môžu trvať niekoľko týždňov: pravdepodobne sa prenesú na novú exekutívu EÚ, ktorej bude šéfovať Jean-Claude Juncker a Pierre Moscovici bude jej súčasťou.

 

Budúci francúzsky eurokomisár v tejto súvislosti upozornil Paríž, že ak diskusie o podobe rozpočtu uviaznu na mŕtvom bode, komisia má pripravené postupy, ktoré predvídajú aj sankcie.

 

"Francúzsko, rovnako ako všetky ostatné členské štáty EÚ, musí uplatňovať dohodnuté pravidlá. Nikto by to nemal chápať iným spôsobom," uviedol Moscovici. A dodal, že viaceré krajiny EÚ vyvinuli nemalé úsilie na dosiahnutie rozpočtovej stability a nemajú prečo k Francúzsku byť zhovievavé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies