Morháč: Americké clá na oceľ a hliník neovplyvnia slovenské automobilky

NETKY.SK • 10 Jún 2018, 12:04 • 2 min
Morháč: Americké clá na oceľ a hliník neovplyvnia slovenské automobilky

BRATISLAVA - Zavedenie amerických ciel na oceľ a hliník by nemalo zásadným spôsobom ovplyvniť situáciu v slovenskom automobilovom priemysle.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácií na TABLET.TV to uviedol viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Martin Morháč.

 

„My len dúfame, že politici budú mať rozum a nebudú ďalej eskalovať túto situáciu. Potom by to už mohlo mať vážnejšie dosahy aj na slovenský automobilový priemysel. USA pre nás nie sú dôležitý partner z pohľadu vývozu ocele a hliníka. Pokiaľ ide o vývoz automobilov, tak isté percento slovenskej produkcie smeruje na americký trh," zdôraznil Morháč.

 

Ani podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) by clá na hliník a oceľ nemali ovplyvniť slovenských producentov, pretože neobchodujú s USA vo významných objemoch. Pellegrini to uviedol po návšteve najväčšieho slovenského producenta hliníka, Slovalco Žiar nad Hronom, vo štvrtok (7. júna).

 

"Európska únia (EÚ) ako celok je dovozcom hliníka, to znamená, EÚ spotrebováva viacej hliníka, ako sa ho na európskej pôde vyrobí, a to je dobrým predpokladom na to, že nemáme problém umiestňovať výrobu, a už vôbec nie výrobu zo žiarskeho závodu," podotkol v tejto súvislosti premiér.   Americká administratíva uvalila clá na dovoz ocele a hliníka z Kanady, Mexika a EÚ. Tieto krajiny mali dočasnú výnimku, ktorá sa skončila v piatok (1.6.). Clo na dovoz ocele je 25 %, na import hliníka 10 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies