Morgan Freeman - osobný šofér, prezident, Boh i väzeň

NETKY.SK • 1 Jún 2012, 05:34 • 2 min
Morgan Freeman - osobný šofér, prezident, Boh i väzeň

Morgan Freeman - osobný šofér, prezident, Boh i väzeň

slovakia

left justify in out

img

Americký herec a režisér Morgan Freeman oslávi v piatok 1. júna 75. narodeniny. Počas svojej filmovej kariéry si vyslúžil päť nominácií na Oscara, z ktorých jednu dokázal premeniť na sošku. Získal aj Zlatý glóbus, Tony Award, Strieborného medveďa z Berlinale, National Board of Review Award či Screen Actors Guild Award. Americký filmový inštitút (AFI) mu udelil Cenu za celoživotné dielo a rovnakým ocenením si ho uctili na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Palm Springs. Americká spoločnosť kameramanov a kameramaniek (ASC) mu udelila Cenu správnej rady a na 69. odovzdávaní filmových a televíznych cien Zlatý glóbus si prevzal cenu Cecila B. DeMillea za celoživotný prínos zábavnému priemyslu. Do pamäte miliónov divákov na celom svete sa zapísal ako predstaviteľ širokého spektra nezabudnuteľných postáv. Zahral si osobného šoféra, bývalého boxera, detektíva, oslobodeného otroka, prezidentov, šéfa CIA, Boha i väzňa odsúdeného na doživotie.

Morgan Freeman sa narodil 1. júna 1937 v Memphise v americkom štáte Tennessee. Jeho otec Morgan Porterfield Freeman pracoval ako holič, no už v roku 1961 zomrel na cirhózu pečene. Morganova matka Mayme Edna zarábala ako upratovačka. Morgan bol spomedzi štyroch súrodencov najmladší. Počas jeho detských rokov sa rodina často sťahovala, postupne žila v štátoch Mississippi, Indiana a nakoniec v metropole štátu Illinois - Chicagu.

Freeman debutoval ako osemročný v školskej hre. O štyri roky neskôr vyhral dramatickú súťaž na štátnej úrovni. Počas strednej školy sa prihováral poslucháčom z rozhlasového éteru jedného z rádií v Nashville. Neskôr študoval herectvo v Los Angeles a v roku 1955 vstúpil do letectva armády Spojených štátov amerických, kde ako mechanik vytrval do roku 1959. Neskôr žil v New Yorku, kde sa živil ako tanečník. Čoskoro spoznal krásy kalifornského San Francisca a práve tam sa stal členom hudobného zoskupenia Opera Ring. V ďalšom období vystupoval s hereckou zostavou v hre The Royal Hunt of the Sun. Na Broadwayi sa predviedol v roku 1969 v čisto černošskej verzii muzikálu Hello, Dolly!, no aj v menej známej hre The Nigger Lovers.

Prvým filmom, v ktorom si zahral, bola dráma Man Called Adam (1966), no jeho prvou významnejšou snímkou bol rodinný film Who Says I Can't Ride a Rainbow! (1971). Americké médiá ho začali rozpoznávať aj vďaka vzdelávacej šou pre deti The Electric Company (1971 - 1977).

V prvej polovici 80. rokov sa predstavil napríklad v snímkach Brubaker (1980), Očitý svedok (1981) alebo Harry a syn (1984), no naozajstným prelomom pre neho bola rola v krimidráme Chytrák (1987), za ktorú ho prvýkrát nominovali na Oscara a to v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. O dva roky neskôr ho nominovali na Oscara znova. Išlo o dramédiu Šofér slečny Daisy (1989), v ktorej Freeman stvárnil postavu šoféra Hokea. Po tomto úspechu si Freeman z ponúk mohol vyberať. Po boku Matthewa Brodericka a Denzela Washingtona si zahral vo vojnovej dráme Sláva (1989), v dobrodružnej snímke Robin Hood - Kráľ zbojníkov (1991) mu na pľaci robil spoločnosť Kevin Costner a vo westernovej dráme Nezmieriteľní (1992) Gene Hackman a Clint Eastwood, ktorý film aj režíroval.

V poradí tretiu nomináciu na Oscara mu zabezpečila úloha odsúdeného vraha Reda v kultovom filme Vykúpenie z väznice Shawshank (1994), ktorý je podľa užívateľov IMDb.com najlepším filmom všetkých čias. Komerčne úspešné boli aj Smrtiaca epidémia (1995), Sedem (1995), Zberateľ bozkov (1997), Amistad (1997) či Drvivý dopad (1998). V politickom trileri Najväčšia hrozba (2002) si Freeman zahral šéfa CIA a v komédii Bruce, Všemohúci (2003) samotného Boha. Na svojho prvého Oscara si siahol vďaka filmu režiséra Clinta Eastwooda Million Dolar Baby a to v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Okrem charakterových postáv v kvalitných filmoch účinkoval počas kariéry aj v prepadákoch akými boli Reťazová reakcia (1996) či filmová adaptácia historického románu Daniela Defoea Moll Flandersová (1996). Ako režisér sa predstavil jediný raz a to filmom Bopha! (1993). V posledných rokoch ho mohli diváci vidieť aj v snímkach Batman začína (2005), Nabiť a zabiť (2006), Kým si po nás príde (2007), Evan Všemohúci (2007), Wanted (2008), Temný rytier (2008), Invictus (2009), za ktorý bol opäť nominovaný na Oscara, či RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (2010).

Už 6. júla bude mať v USA premiéru dramédia The Magic of Belle Isle režiséra Roba Reinera, v ktorej Freeman stvárnil hlavnú postavu Monteho Wildhorna. Koncom júla zase v slovenských kinách uvedú očakávanú batmanovku Návrat Temného rytiera v réžii Christophera Nolana. Na jar budúceho roka sa chystá premiéra akčného sci-fi fantasy Oblivion, v ktorom sa okrem Freemana predvedú Tom Cruise a Olga Kurylenko. Morgan Freeman sa 22. októbra 1967 oženil s Jeanette Adair Bradshaw. Ich manželstvo trvalo do roku 1979. Narodila sa im dcéra Morgana a herec si adoptoval Jeanettinu dcéru Deenu. Držiteľ Krištáľového glóbusu z MFF v Karlových Varoch má ešte ďalšie dve deti - synov Alfonsa, ktorého priviedla na svet Loletha Adkins, a Saifoulayea. V roku 1984 sa herec zosobášil s kostýmovou dizajnérkou Myrnou Colley-Lee, s ktorou sa rozviedol v roku 2010.

Na rozdiel od väčšiny hollywoodskych hviezd, Freeman nežije v Los Angeles alebo jeho blízkosti, ale v Charlestone v štáte Mississippi, pričom nehnuteľnosť má aj v New Yorku. Je spolumajiteľom reštaurácie a bluesového klubu, ktoré sa nachádzajú v meste Clarksdale. Aj keď si sám pamätá dobu rasového útlaku v USA a sám je súčasťou afroamerickej časti obyvateľstva, je presvedčený, že jedinou cestou, ako skoncovať s rasizmom, je prestať o ňom hovoriť. Nepodporuje preto žiadne podujatia, ktoré upozorňujú na rasovú diskrimináciu. V roku 2008 však podporil kandidatúru Baracka Obamu na amerického prezidenta.
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies