Moreplavbu pri Antarktíde môže narušiť obrovský ľadovec

NETKY.SK • 15 November 2013, 17:29 • 2 min
Moreplavbu pri Antarktíde môže narušiť obrovský ľadovec

BREST - Britskí vedci vo štvrtok varovali pred obrovským kusom ľadu, ktorý sa pohybuje pri západnom pobreží Antarktídy a mohol by vydržať vcelku dostatočne dlho na to, aby ho prúdy odniesli do blízkosti medzinárodných plavebných trás.

slovakia

left justify in out

Útvar prirovnávaný čo do veľkosti k newyorskému Manhattanu skupina pod vedením Britov sleduje už od júla, keď sa oddelil od ľadovca Pine Island Glacier, aby mohla predvídať jeho ďalší pohyb a vplyvy na životné prostredie. Podľa vyjadrenia oceánografa Roberta Marsha zo Southamptonskej univerzity môže takýto ľadovec "prežiť rok alebo dlhšie", pričom by sa mohol dostať "ďaleko na sever a skončiť v blízkosti svetových námorných trás v Južnom oceáne".

Ľadovce porovnateľnej veľkosti sa podľa vedcov oddeľujú v priemere každé dva roky, predpokladá sa však, že v dôsledku globálneho otepľovania sa bude frekvencia zvyšovať. Ostrov Manhattan má rozlohu 87,5 štvorcového kilometra. Veľké plávajúce ľadovce nepredstavujú hrozbu len pre moreplavbu, ale aj pre životné prostredie, keďže menia zloženie morskej vody a môžu tiež ovplyvniť oceánske prúdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies