Moravčíka neoslovil profesorský futbal Francúzov

NETKY.SK • 14 Júl 2018, 12:00 • 2 min
Moravčíka neoslovil profesorský futbal Francúzov

BRATISLAVA - Niekdajší skvelý futbalista Ľubomír Moravčík hovorí, že je napoly Francúz, ale hra tohto tímu na svetovom šampionáte v Rusku sa mu nepáči.

slovakia

left justify in out

"Prevláda v nej kalkulovanie, vypočítavosť a špekulácia. Francúzi čakajú, čo budú proti ním hrať súperi. Ich chladný profesorský futbal ma neoslovil, pretože mi v ňom chýbajú emócie, ktoré k futbalu jednoznačne patria," povedal o blížiacom sa finále MS vo futbale Francúzsko - Chorvátsko bývalý dlhoročný československý a slovenský reprezentant Ľubomír Moravčík pre agentúru SITA.

Odchovanec nitrianskeho futbalu dlhé roky pôsobil práve v krajine finalistu moskovského šampionátu. V rokoch 1990 - 1998 v službách AS Saint Étienne a SC Bastia odohral viac ako 200 ligových zápasov, v ktorých dal 39 gólov. Vo finále MS 2018 bude na strane Chorvátska. Má na to dôvody.

"Chorváti do svojej hry zapojili emócie. Vložili do toho bojovné srdce, ktoré mi pri Francúzoch veľmi chýba. Chorváti od začiatku každého zápasu na tomto šampionáte išli v ústrety víťazstvu. Nič nevymýšľali, nešpekulovali, ale hrali. Najlepšie ako vedeli. Preto sú mi veľmi sympatickí. Im by som titul doprial viac ako Francúzom," zdôraznil povestný technik futbalových ihrísk, ktorý sa v roku 1990 predstavil vo všetkých piatich dueloch, ktoré A-mužstvo ČSSR odohralo na svetovom šampionáte v Taliansku.

Ľubomír Moravčík v súvislosti so spanilou jazdou Chorvátska do finále pripomenul fakt, ktorý pri jeho prognózach nakláňa misky finálových váh na stranu Chorvátska. "V Športe pred týmto finále pripomenuli jednu podstatnú vec. Spomenuli, že okrem Chorvátska z bývalých socialistických krajín bolo dvakrát vo finále MS už iba Československo. A na to by sme nemali zabúdať. Mrzí ma, že my si nevážime svoju minulosť. Dnešná mládež hľadá vzory všade v okolitom svete, len nie doma. Nevážime si, že sme v minulosti niečo vo futbale dokázali. To ma trápi. Veď sme boli dvakrát vicemajstri sveta, raz majstri Európy, dvakrát na ME bronzoví. To sú veľké úspechy. Aj keď to už bolo dávno. Slávnu minulosť by sme si mali pripomínať. Vždy. Sú to naše dejiny," konštatoval Ľubomír Moravčík, ktorého potešilo aj to, že do finále moskovského šampionátu sa prebojovali Slovania. "Aj to je moment, na ktorý netreba zabúdať. K Chorvátsku by sme mali mať bližšie ako k Francúzsku. Preto by som si želal, aby titul získali práve Chorváti," zdôraznil bývalý 42-násobný reprezentant Československa, ktorý v slovenskom drese odohral 37 medzištátnych zápasov.

"Trochu ma zaskočil ešte jeden jav. Šesťdesiatmiliónová krajina čaká, čo vo futbale vymyslí štvormiliónový národ! Veľké futbalové krajiny kalkulujú, špekulujú. kým malé bojujú s nasadením všetkých síl. To je tiež moment,. ktorý si treba všimnúť. Chorváti od začiatku udávali tempo duelov, v ktorých sa predstavili. Francúzi pohotovo reagovali iba na vývoj, Chorváti ho sami určovali. Aj v súboji s takou veľkou krajinou ako je Anglicko. To mi tiež bolo na hre Chorvátov sympatické. Nezľakli sa nikoho. Pred nikým nešli do kolien," pripomenul rodák z Nitry, ktorý ligový futbal hral aj v Nemecku, v Škótsku a Japonsku.

"Podľa neho veľmi silnou stránkou Francúzov je defenzíva, ktorú im vštepil tréner Didier Deschamps. "Bol to výborný obranca, ktorý však hru netvoril, ale iba kazil. Teraz ho nekritizujem. Hral som proti nemu, viem, čo dokázal.. Majstrovsky vedel kaziť hru, ničiť útoky, obetavo zastavovať útočníkov súpera. Dominovať v defenzíve. Toto naučil aj svojich zverencov. Defenzívu majú Francúzi prešpekulovanú do najmenším detailov," konštatuje bývalý kapitán slovenskej reprezentácie. Erudovaný futbalista si pri pozornom sledovaní stretnutí počas šampionátu v Rusku všimol, že počas zápasov Francúzov dominuje mladučký Kylian Mbappé. "Naozaj obdivuhodný hráč. Jeho zrýchlenie a technika veľmi Francúzom pomáha pri prečíslení súpera. Je to hráč, ktorý môže byť rozdielový. Len potrebuje získať viac skúsenosti z ťažkých súbojov. V útoku je stále nebezpečný Griezmann. Hráč, ktorý dokáže čarovať pri štandardných situáciách. Vždy ich vie kopnúť, rozohrať, vie nájsť spôsob, ako z tejto svojej silnej stránky vyťažiť čo najviac. Kopaciu techniku má ukážkovú. Na neho si Chorváti musia dávať pozor. On s loptou na nohe musí byť signál pre všetkých Chorvátov, aby ho nepustili do zakončenia, resp. blízko svojho pokutového územia," tvrdí Ľubomír Moravčík.

"Už som povedal, že najsilnejšou stránkou Chorvátov je nasadenie, bojovnosť, ochota diktovať tempo hry od prvej minúty. Ak sa tohto budú držať aj v nedeľu, môžeme byť svedkami krásneho futbalového sviatku. Ak budú vývoj zápasu určovať Francúzi, na ihrisku bude prevládať kalkulovanie. Preto verím, že Chorváti nenechajú nič na náhodu a za historickým úspechom, ktorý sa im teraz ponúka pôjdu od prvej do poslednej minúty. Budem im držať palce, aby sa im to podarilo. Modrič a spol. si to za doterajšie výkony na tomto svetovom šampionáte zaslúžia," pripomenul Ľubomír Moravčík, ktorý sa nebránil ani otázke, komu by dal cenu pre najlepšieho hráča MS.

"Hoci adeptov na túto poctu bude určite viac, mojou voľbou je jednoznačne Luka Modrič. My stále hľadáme top hráča svetového formátu, stále píšeme o nejakých svetových hráčov, ale zabúdame, že jedného naozaj top hráča sveta nám ponúka šampionát v Rusku ako na zlatom podnose. Je to Luka Modrič. Klobúk dolu pred ním, čo doteraz na tomto turnaji dokázal. Obdivujem ho, ako hrá, ako diriguje mužstvo. Ako mu dokázal pomôcť v tých naozaj zlomových momentoch. Samozrejme, bez spoluhráčov ako je Rakitič alebo Rebič či Perišič by nedokázal tak veľa, ale je to futbalista, ktorý celý svoj talent obetoval pre kolektívny úspech. Jemu budem držať palce a fandiť do posledného okamihu moskovského finále. On má môj obdiv. Dávam klobúk dolu pred Chorvátmi, a najmä pred Modričom," zdôraznil bývalý najlepší futbalista Československa v roku 1992, ktorý sa o deväť rokov neskôr tešil aj z triumfu v ankete Futbalista Slovenska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies