Moravčík: Vláda naďalej odmieta šetriť na sebe

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 14:29 • 2 min
Moravčík: Vláda naďalej odmieta šetriť na sebe

BRATISLAVA - Program stability Slovenskej republiky, o ktorom rokuje parlament, podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka odkrýva ďalšie plány vlády na vysávanie peňazí z ekonomiky a z peňaženiek ľudí.

slovakia

left justify in out

"Dôkazom je, že až 300 mil. eur z celkového 400-miliónového balíka na budúci rok má byť zabezpečených cez zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu," povedal Moravčík. Vláda sa pritom podľa neho chystá zdaňovať aj sociálne najslabších, ktorí si privyrábajú cez zber a odovzdávanie kovového šrotu. "Namiesto doterajších 10 eur po novom dostanú len 8 eur a 10 centov, zvyšok si privlastní štát cez zrážkovú 19-percentnú daň. Do budúcna pritom vláda pripravuje zaviesť novú daň na nehnuteľnosti a zvýšiť zdaňovanie príjmov cez oklieštenie daňových výdavkov," pokračoval Moravčík.

 

Vládny program stability podľa Moravčíka naráža na jej vlastné programové vyhlásenie. Podľa programového vyhlásenia totiž vláda odmieta zdaňovanie spotreby ako jediný zdroj zvyšovania príjmov verejného rozpočtu na dosiahnutie cieľa znižovania deficitu. "Podľa Programu stability má však tri štvrtiny zvýšenia príjmov rozpočtu na budúci rok plynúť práve z DPH. Ministerstvo financií pritom zámerne zahmlieva, či to dosiahne odmietnutím znížiť sadzbu DPH naspäť na pôvodné percento alebo cez boj s daňovými únikmi," skonštatoval Moravčík. "Z vyjadrení ministerstva financií je pritom zrejmé, že sa im do zníženia DPH tak, ako bolo plánované, nechce," dodal. 

 

Celkovo majú konsolidačné opatrenia zahrnuté v Programe stability v budúcom roku priniesť 409 mil. eur, z toho 303 mil. eur na strane príjmov a 106 mil. eur na strane výdavkov. Dominantnou položkou je zachovanie výnosu a zlepšenie efektivity výberu dane z pridanej hodnoty, od čoho si vláda sľubuje vyššie príjmy o minimálne 227 mil. eur. Na strane príjmov má byť druhou najvyššou položkou zavedenie registračných pokladníc pre lekárov a niektoré ďalšie profesie, čo má priniesť 71 mil. eur a zavedenie zrážkovej dane na peňažné a nepeňažné plnenia od farmafiriem a príjmy z predaja kovošrotu, čo má priniesť 5 mil. eur. Na strane výdavkov sa má v rámci reformy ESO usporiť na mzdách 66 mil. eur a na tovaroch a službách 40 mil. eur. Pracovať sa má aj na ročnom zúčtovaní sociálnych odvodov. Rast príjmov z tohto dôvodu sa však očakáva až v roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona