Moravčík označil výkon krajanov za heroický: Fantastický Kozáčik

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 08:00 • 2 min
Moravčík označil výkon krajanov za heroický: Fantastický Kozáčik

SAINT ÉTIENNE - Vrátil sa na miesto činu. Bývalý slovenský futbalový internacionál Ľubomír Moravčík si nemohol nechať ujsť zápas svojich krajanov s Anglickom na EURO 2016 vo Francúzsku, ktorý sa hral v jeho srdcovom meste Saint-Étienne.

slovakia

left justify in out

Za miestnych "zeleno-bielych" hral šesť rokov, v 197 zápasoch strelil 31 gólov a tak nečudo, že ho potešilo, keď ho na štadióne spoznávalo veľa fanúšikov nielen zo Slovenska či Francúzska, ale aj Anglicka. Hrdý a favorizovaný Albión debutantovi na ME gól nestrelil a po remíze 0:0, ktorá tím trénera Jána Kozáka zrejme posunie do osemfinále, sa Moravčík nebál označiť výkon krajanov za heroický.

 

"Behať bez lopty a behať za súperom je ťažšie ako s loptou. Išlo o to, že sme si boli vedomí, že potrebujeme bod. Príliš sme sa netlačili dopredu. Chceli sme mať istotu vzadu a bohužiaľ, s pribúdajúcimi minútami odchádzali aj sily. Prichádzali drobné zranenia, bolo treba striedať unavených hráčov. Na konci sa zranil Mak, nebolo jednoduché prakticky v desiatich odolávať posledných desať minút. Našťastie sme to prežili a myslím si, že to bolo veľmi heroické. Zaslúžené, vybojované a myslím si, že chlapci sa môžu teraz tešiť na osemfinále," povedal účastník MS 1990 v Taliansku.

 

Futbalista roku 1992 v Československu, resp. 2001 na Slovensku ocenil hru slovenskej defenzívy na čele s brankárom Matúšom Kozáčikom. "Začal som veriť, keď Kozáčik chytil prvú šancu Vardyho. Veril som, že to bude jeho deň a bude nepriestrelný. Proste chytil sa a fantasticky zachytal. Môžem povedať, že on, stopérska dvojica a Hubočan podali heroické výkony. Toľko lôpt, čo zblokovali a ich obetavosť, to bolo fantastické," chválil defenzívnu hradbu outsidera majster Škótska so Celticom Glasgow (2001 a 2002) a bývalý hráč Bastie, Duisburgu či japonskej Ičihary.

 

Moravčík, ktorý v stredu oslávi 51. narodeniny, krátko zbilancoval aj doterajšie výkony SR na finálovom turnaji: "Wales, slabší výkon, Rusko dobrý výkon a Anglicko oduševnený výkon. Ťažko sa hrá proti Angličanom, sú z Premier League a tam majú výber talentovaných hráčov. Naši to niekedy musia v jednej zostave ťahať niekoľko zápasov. Teraz ale tréner bude musieť pri tých zraneniach porozmýšľať, ako postaví zostavu, lebo by sme radi aj v útoku mohli urobiť viac."

 

Bývalý kreatívny stredopoliar zanechal v meste výraznú futbalovú stopu. V miestnom fanshope sa jeho tvár usmievala z otvorených publikácií, v ktorých ho označovali ako "zelený diamant". Samého Moravčíka teší, že na neho v Saint-Étienne nezabudli: "Je tu krásny, fantastický štadión. Ja som tu hral už strašne dávno, závidím hráčom, že môžu hrať pred takým fantastickým publikom. A terén, ihrisko, lopty, všetko je vynikajúce. Futbal je veľký fenomén a dostáva sa to do dokonalosti. Vždy je dobré, keď si ľudia na niekoho spomínajú v dobrom. Je to zadosťučinenie, že ho ľudia radi vidia."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies