Moravčík: Minister financií by mal dodržať sľub a znížiť daň z príjmov

NETKY.SK • 2 December 2013, 18:16 • 2 min
Moravčík: Minister financií by mal dodržať sľub a znížiť daň z príjmov

BRATISLAVA – Podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík je presvedčený, že minister financií Peter Kažimír by mal dodržať slovo a naspäť znížiť dane z príjmov. Odvoláva sa pritom na novú daňovú prognózu Ministerstva financií (MF) SR, ktorú dnes rezort zverejnil a odhaduje v nej zvýšenie úspešnosti výberu daní.

slovakia

left justify in out

"Ak platí slovo ministra financií, tak by na základe nej mal pristúpiť k vráteniu daní na ich pôvodnú úroveň. Posledné dve daňové prognózy hovoria o tom, že podmienky sú splnené a daň z príjmov môže ministerstvo financií bez obáv vrátiť na 19 %," tvrdí Moravčík s tým, že minister prisľúbil, že keď zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) vytvorí podmienky na zníženie sadzby dane z príjmov, tak to navrhne.

Podľa Moravčíka zvýšenie sadzby dane z príjmov zamestnávateľom z 19 % na 23 % totiž neprinieslo do rozpočtu takmer žiadne príjmy, prinieslo len nárast nezamestnanosti. Vláda podľa jeho slov očakávala, že zvýšenie tejto dane prinesie do rozpočtu o 300 miliónov eur viac. "Zahraniční investori a zamestnávatelia nás pritom kvôli vysokým daniam obchádzajú a slovenskí krachujú. Doplácajú na to ľudia cez strach o svoje pracovné miesto či cez problém nájsť si zamestnanie," povedal. Preto je presvedčený, že vláda by znížením dane z príjmov pomohla ľuďom. "Ak chce vláda pomôcť ľuďom, tak by mala čo najskôr vrátiť dane na pôvodnú úroveň. Minister financií by mal dodržať slovo a naspäť znížiť dane. Škody spáchané na životnej úrovni ľudí totiž zďaleka nevykrývajú príjmy do štátneho rozpočtu," dodal Moravčík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies