Moravčík bude kandidovať na post predsedu ZsFZ

NETKY.SK • 29 December 2015, 11:08 • 2 min
Moravčík bude kandidovať na post predsedu ZsFZ

BRATISLAVA - Prvý kapitán futbalovej reprezentácie Slovenska Ľuboš Moravčík bude kandidovať na post predsedu Západoslovenského futbalového zväzu (ZsFZ). Kandidatúru na čelo najväčšieho futbalového regiónu oznámil Moravčík oficiálne v pondelok v Nitre pred finálovým zápasom 24. ročníka Vianočného turnaja MY Nitrianskych novín.

slovakia

left justify in out

"Ponuka od oblastného futbalového zväzu Nitry ma veľmi potešila, je to možnosť vrátiť niečo futbalu, od ktorého som veľa dostal. Cítim, že som tomu futbalu toto trošku dlžný. Mám dostatok fyzických aj mentálnych síl. Rád by som bol úspešný aj na tomto poli, verím, že môžem byť prospešný svojimi skúsenosťami aj zo zahraničného futbalu," povedal Moravčík médiám na utorkovej tlačovej konferencii.

 

Bývalý predseda ZsFZ Ladislav Gádoši abdikoval na funkciu na konferencii, ktorá sa konala 10. decembra v Nitre. Nové voľby predsedu ZsFZ sa uskutočnia na mimoriadnej volebnej konferencii, ktorú vyhlásili na piatok 22. januára 2016.

 

"Touto myšlienkou sme sa zaoberali už skôr, ale v zmysle dvojročného cyklu. Prišla však situácia, že pán Gádoši skončil a bolo treba sa rozhodnúť už teraz. Oslovil ma oblastný zväz a zástupcovia klubov. Myšlienka ma potešila a som rád, že dostávam opäť možnosť etablovať sa v slovenskom futbale. Nemám až také veľké funkcionárske skúsenosti, ale myslím, že profil predsedu nie je len o skúsenostiach, ale aj o určitých danostiach, možnostiach, možno o istej charizme. A to je možno tá moja devíza," priblížil muž, ktorý by rád priniesol nové zmeny: "V prvom rade už to, že na januárovej konferencii príde nitriansky zväz s tým, že chceme zmeniť stanovy tak, aby mali právo voľby predsedu kluby. Aby sa rozhodovanie vrátilo klubom, ktoré do futbalu dávajú peniaze, aby oni rozhodli o tom, kto ich bude viesť. V prípade úspešnej kandidatúry by som rád priviedol nových partnerov, aby pri pripravovanej zmene súťaží boli tieto atraktívne, aby sa hralo viac zaujímavých derby v regióne, aby sa stali trenčiansky, nitriansky, trnavský VÚC partnermi pre tieto súťaže. Aby noví sponzori priniesli ešte viac peňazí do futbalu. A myslím, že v tomto smere vieme byť úspešní."

 

Meno Moravčík by podľa prvého muža nitrianskeho futbalu Štefana Kormana malo byť garanciou úspechu. "Som predsedom oblastného zväzu v Nitre dva roky. Považujem sa za mladého predsedu. Myslím, že spôsob akým riadime oblastný zväz, teda cez marketingových partnerov a cez dotácie klubom, môžeme robiť za podpory Ľuba Moravčíka či Miroslava Stocha. Myslím, že práve takíto ľudia, ktorí ešte nie sú tak napáchnutí tou inou kultúrou, ktorá škodí futbalu v regióne, by mu mohli pomôcť. Ľuboš by mohol pomáhať otvárať dvere pre kluby aj v regióne. Preto Ľuboš Moravčík. Zmena je potrebná. Myslím, že futbal nemôžu riadiť rozhodcovia a bývalí rozhodcovia, ale musí sa to vrátiť klubom, aby futbal riadili ľudia, ktorí dávajú do neho peniaze. A nie tí, ktorí z neho žijú. Náš zväz má najviac klubov v regionálnych súťažiach, preto si myslím, že máme právo na konferencii postaviť takéhoto silného kandidáta. Veríme, že Ľuboš pritiahne záujem médií a verejnosti. Chceme, aby sa o futbale hovorilo nahlas a nie niekde pod stolom, kde sa 'ušolichali' nejaké funkcie a zrazu zbadáme, že zasa je niekto zvolený a zasa je to rozhodca."

 

Päťdesiatročný Moravčík reprezentoval Československo v 42 zápasoch s bilanciou 7 gólov. Zahral si aj na finálovom turnaji MS 1990 v Taliansku, kde so spoluhráčmi postúpili až do štvrťfinále. V roku 2002 ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu Československa. Za samostatné Slovensko odohral 37 reprezentačných zápasov a strelil 6 gólov. So škótskym Celticom Glasgow má dva majstrovské tituly, hral aj v AS Saint-Étienne, Bastii, Duisburgu či United Ičihara. Odchovanec Nitry ako tréner viedol slovenskú šestnástku a Zlaté Moravce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies