Moravčík: Bratislavčania zaplatia dane ako v Helsinkách, no služby budú horšie

NETKY.SK • 6 Október 2015, 13:52 • 2 min
Moravčík: Bratislavčania zaplatia dane ako v Helsinkách, no služby budú horšie

BRATISLAVA - Je možné, že Bratislavčania budú platiť dane ako v Helsinkách, ale služby budú mať horšie ako v Bukurešti.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom brífingu to na margo plánovaného 100-percentného zvyšovania daní z nehnuteľností v hlavnom meste vyhlásil podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík. Ten tvrdí, že primátor Ivo Nesrovnal by mal úspory hľadať na magistráte, v mestských podnikoch a tiež sa snažiť výber daní zlepšiť.

"Primátor nehovorí, čo chce ľuďom za tie dane zlepšiť, hovorí len, že chce od Bratislavčanov viac peňazí. Nečudujem sa preto, že môžu byť z toho pobúrení, pretože čakali od nového primátora niečo úplne iné," uviedol Moravčík. Navrhované zvýšenie daní označila zase miestna poslankyňa Nového Mesta Zuzana Rattajová (KDH) za ďalšiu facku Iva Nesrovnala Bratislavčanom.

 

"Primátor pred voľbami sľuboval, že dofinancuje Bratislavu zo strany štátu, že vybaví zvýšenie koeficientu na prerozdelenie daní z príjmov fyzických osôb, že vybaví pre hlavné mesto samostatnú kapitolu v štátnom rozpočte. Na úrade je 300 dní a keďže nebol schopný nič z tohto vybaviť, siaha do vreciek Bratislavčanom," myslí si Rattajová.

 

Moravčík pritom podotýka, že peniaze sa dajú nájsť na magistráte, v mestských podnikoch i pri lepšom výbere daní. Šetrenie na chode úradu pritom Nesrovnal sľuboval ešte pri tvorení rozpočtu na tento rok, mestskí poslanci mu však potom vyčítali, že peniaze na túto položku neznižuje, no naopak pridáva, a to o 400.000 eur. "My vieme, že priestor na úspory existuje. Je nefér, ak primátor chce od ľudí, ktorí poctivo platia dane, aby platili viac v čase, keď niektorí neplatia takmer nič. Mesto s tým pritom nič nerobí," zdôraznil Moravčík, podľa ktorého by zvyšovanie daní malo byť až poslednou alternatívou.

 

Ročná sadzba dane z bytov na území mestských častí Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica a Lamač sa má podľa nového návrhu zvýšiť z 0,35 na 0,70 eura za každý aj začatý štvorcový meter (m2) podlahovej plochy bytu. V Novom Meste, Ružinove, Petržalke, Karlovej Vsi, Dúbravke, Devínskej Novej Vsi, Rači, Podunajských Biskupiciach a Vrakuni to má byť zase zvýšenie z 0,39 na 0,78 eura za m2. Staromeštania by mali podľa návrhu zaplatiť namiesto 0,47 eura za m2 sumu 0,94 eura.

 

Zvýšené majú byť aj sadzby dane za stavby na bývanie a stavebné pozemky.

 

Návrh nového Všeobecne záväzného nariadenia už odmietli Jarovce, Rusovce, Čunovo, Lamač či Karlova Ves. Dnes má o tom rokovať bratislavské Staré Mesto.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies