Moratórium platí až do zatvorenia volebných miestností

NETKY.SK • 15 Marec 2014, 07:55 • 2 min
Moratórium platí až do zatvorenia volebných miestností

BRATISLAVA - Až do zatvorenia volebných miestností do 22:00 platí volebné informačné moratórium. Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom.

slovakia

left justify in out

Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa mohli zverejniť v stredu 12. marca. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania v čase moratória.

Priebežné informácie o hlasovaní môže uverejňovať len Ústredná volebná komisia (ÚVK) pre voľbu prezidenta SR. Volebné komisie, členovia ich odborných (sumarizačných) útvarov a zapisovatelia smú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania až po podpísaní zápisnice. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov. 

Ako agentúru SITA informovala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová, ÚVK síce prijíma podnety na porušenie moratória, nemá však kompetenciu ich riešiť. Prípadné porušenie pravidiel vo vysielaní rádií a televízií treba adresovať Rade pre vysielanie a retransmisiu. Ak by išlo o závažné narušenia, môžu sa neúspešní kandidáti na prezidenta, ktorí si myslia, že takáto kampaň mala vplyv na výsledky volieb, obrátiť do 10 dní od vyhlásenia výsledkov hlasovania na Ústavný súd SR. 

 

Oficiálna volebná kampaň 14 kandidátov na post prezidenta SR sa podľa zákona začala 15 dní pred voľbou, teda 28. februára. Na stretnutia s voličmi, bilbordovú či letákovú kampaň, ale napríklad aj propagáciu na internete a vo vysielaní médií, mali čas do štvrtka 13. marca do 7:00. 

Počas hlasovania je za poriadok vo volebnej miestnosti zodpovedná príslušná okrsková volebná komisia. Ak niekto v budove, kde je volebná miestnosť, uvidí závažné porušenie poriadku, mal by sa obrátiť na okrskovú volebnú komisiu. Tá zváži, či osloví políciu. Políciu môže v prípade podozrenia z narušenia moratória a pokojného hlasovania kontaktovať podľa Chmelovej aj samotný občan. Polícia v okolí volebných miestností a sídiel volebných komisií posilnila hliadky. Osobitne sleduje prípady tzv. kupovania hlasov a preverí každý podnet od občanov. Polícia zároveň upozorňuje, že ten, kto bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta vo voľbách, sa dopúšťa trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb, za čo hrozí väzenie na šesť mesiacov až tri roky. Za kupovanie hlasov, teda volebnú korupciu, hrozia až dva roky väzenia. Trestné stíhanie a ročné väzenie hrozí aj tomu, kto úplatok prijme pre seba alebo inú osobu, žiada alebo si úplatok dá sľúbiť. 

 

Ak v dnešnom prvom kole voľby prezidenta SR ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V takom prípade sa kampaň začne okamžite po zverejnení výsledkov 1. kola a moratórium bude platiť od 27. marca od 7:00. V 2. kole voľby budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov 1. kole. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. Voliť prezidenta môžu v marcových voľbách všetci občania Slovenskej republiky, ktorí majú najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenskej republiky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona