Moratórium na ťažbu v Mexickom zálive stálo 23.000 pracovných miest

NETKY.SK • 23 August 2010, 07:17 • 2 min
Moratórium na ťažbu v Mexickom zálive stálo 23.000 pracovných miest

Moratórium na ťažbu v Mexickom zálive stálo 23.000 pracovných miest

slovakia

left justify in out

img

Moratórium na hlbinnú ťažbu v Mexickom zálive stálo prinajmenšom 23.000 pracovných miest, tvrdí federálna správa, ktorá hodnotí ekonomický dopad tohto rozhodnutia a alternatívy k zákazu ťažby.
      Zastavenie ťažby na 6 mesiacov viedlo priamo k tomu, že 9450 ľudí stratilo prácu, a nepriamo sa dotklo takmer 14.000 ďalších pracovných miest, uvádza v správe Michael Bromwich, šéf nového regulačného orgánu pre ťažbu v mori Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement.
      Správa amerického ministra vnútra Kena Salazara z 10. júla načrtla niekoľko alternatív týkajúcich sa prerušenia podmorskej ťažby. Salazar vydal moratórium na ťažbu v júni, ale federálny sudca v New Orelans ho zrušil. Obamova administratíva však vydala nové moratórium 13. júla, teda tri dni po Salazarovej správe, ktorá priniesla nové doklady bezpečnostných problémov. Biely dom dúfa, že súd nezruší aj nový zákaz.
      Niektorí experti z odvetvia sa pripojili k ropným spoločnostiam a vyzvali Salazara, aby zmenil svoj názor. Tvrdia, že ťažba bola bezpečná pred výbuchom plošiny Deepwater Horizon a následnou ropnou katastrofou. Navyše mnoho ľudí žijúcich v oblasti je závislých od ropného priemyslu a moratórium ich poškodzuje.
      Hovorca ministerstva vnútra Matt Lee-Ashley uviedol, že ministerstvo si je vedomé ekonomických následkov moratória. Riešiť sa majú s pomocou fondu, v ktorom je 100 miliónov USD (78,67 milióna eur), založenému vďaka dohode Obamovej administratívy s britským koncernom BP. Fond je určený pre pracovníkov ropného sektora v Mexickom zálive, ktorých sa dotklo moratórium.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies