Moratórium KĽDR "otvára dvere" k obnoveniu šesťstranných rozhovorov

NETKY.SK • 1 Marec 2012, 07:49 • 2 min
Moratórium KĽDR "otvára dvere" k obnoveniu šesťstranných rozhovorov

Moratórium KĽDR "otvára dvere" k obnoveniu šesťstranných rozhovorov

slovakia

left justify in out

img

Oznámenie Severnej Kórey o moratóriu jadrových aktivít a odpaľovaní rakiet dlhého doletu "otvára dvere" k definitívnemu obnoveniu šesťstranných rozhovorov o ukončení jadrového programu KĽDR. Uviedol to dnes nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy.
      Záleží na Severnej Kórei, aby kontaktovala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) a diskutovala o ďalších krokoch, týkajúcich sa sľubu povoliť inšpektorom medzinárodnej organizácie návštevu atómového komplexu v Jongbjone, skonštatoval predstaviteľ USA.
      Spojené štáty a Severná Kórea sa dohodli na zavedení severokórejského moratória na jadrové skúšky, odpaľovanie rakiet dlhého doletu a jadrové aktivity.
      Pchjongjang tiež súhlasil s moratóriom na obohacovanie uránu vo svojom atómovom komplexe Jongbjon a dohľadom odborníkov z MAAE nad týmto záväzkom.
      MAAE už oznámila pripravenosť na návrat do Severnej Kórey a monitoring v Jongbjone. Oznámenie o severokórejskom moratóriu uvítali Južná Kórea aj Japonsko.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies