VIDEO Morálka bojovníkov Islamského štátu upadá, mnohí z nich tvrdia, že IS skončil

NETKY.SK • 12 Október 2017, 14:27 • 2 min
VIDEO Morálka bojovníkov Islamského štátu upadá, mnohí z nich tvrdia, že IS skončil

DIBIS - Morálka a odhodlanie islamských bojovníkov zomrieť pre svoju vieru pomaly, ale isto upadá. Po tom, ako sa irackej armáde podarilo v priebehu minulého týždňa dobyť mesto Havídž, sa dobrovoľne vzdali tisíce prívržencov Islamského štátu.

slovakia

left justify in out

Počas výsluchu a v snahe zachrániť si vlastnú kožu uvádzajú, že sú iba kuchármi! Väčšina z nich sa s radosťou nechala zadržať kurdskými milíciami, pretože vedia, že tí svojich zajatcov nezabíjajú. „Pravdepodobne je to len nejaká dohoda. A možno iba zlá morálka, neviem,“ rozpačito skonštatoval šéf kurdských vyšetrovateľov v meste Dibis,  ktorý si nevie nijak inak vysvetliť, prečo sa islamisti začali dobrovoľne vzdávať. Kurdskí pešmergovia si zajatcov vodia k výsluchu v skupinách, častokrát aj po štyroch či piatich naraz. Všetkých otočia čelom k stene a rukami zviazanými za chrbtom. Zoberú im topánky, vyprázdnia vrecká a dajú dole opasok.

 

V priebehu pár dní sa výsluchu podrobilo viac než tisíc, teraz už bývalých prívržencov IS. Dobiť mesto Havídž nebolo v porovnaní s ostatnými veľmi náročné. Akonáhle zistili, že nemajú šancu, vzali nohy na plecia a dali sa na útek aj so svojimi rodinami. Tí tvrdohlavejší a oddanejší, ktorí zostali, si počkali na smrť. Irackí vojaci ich počas oslobodzovania mesta zabili. Podľa informácii serveru Iraqi News, bolo počas akcie zabitých viac ako tristo teroristov. Mesto padlo do 15 dní. Ďalšia uštedrená prehra v bojovníkoch s najväčšou pravdepodobnosťou, niečo zmenila. Ich krutosť a odvaha padnúť za myšlienku IS je tabu.

 

Islamský štát, ktorý prevzal kontrolu a ovládal celú severnú časť Iraku od roku 2014, je dnes na kolenách. Z veľkého územia mu ostal len úzky pás na iracko-sýrskej hranici. Je len otázkou času, kedy definitívne príde aj o túto časť a padne úplne. Kalifát sa rozpadol v júli tohto roka, keď sa koalícii podarilo dobyť ohnisko IS, Mósul. Dobývanie a oslobodenie mesta trvalo dlhých 10 mesiacov, no ani vtedy nebola ochota islamistov vzdať sa taká ako teraz v irackom Havídži.

 

Veľa zajatých mužov tvrdí, že sú iba kuchármi alebo úradníkmi, ktorí síce patrili k teroristickej organizácii, ale spolupracovali s ňou len pár mesiacov. Pri prvých výpovediach sa to ešte zdalo pravdepodobné, no stovky rovnakých výpovedí už vyšetrovatelia odmietajú. Táto skutočnosť v nich vyvoláva podozrenie, že týchto mužov musel niekto inštruovať. Väčšina z nich tvrdí, že nevideli, ani nevedeli o žiadnych popravách zajatcov.

 

Forma vyšetrovania islamistov sa ukazuje ako účinná. Väčšina z nich po pár dňoch stráca silu a rozvážnosť, s akou disponovali pri zatýkaní. Čo je pre vyšetrovateľov veľká výhoda, stávajú sa jednoducho poddajnejšími. Zo svojím osudom sú vyrovnaní. Vedia, že Kurdi sú civilizovanejší ako bývali oni sami a že to najhoršie, čo im v ich situácii hrozí, je doživotné väzenie. Žiadne stínanie hláv, ako to praktizoval IS. Mladík, ktorý bol dlhodobo bojovníkom Islamského štátu, vypovedal, že toto je koniec organizácie, ktorá obrátila Blízky východ hore nohami. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona