Morales má šance vyhrať už v prvom kole

NETKY.SK • 12 Október 2014, 10:03 • 2 min
Morales má šance vyhrať už v prvom kole

LA PAZ - Bolívijčania budú v nedeľu voliť novú hlavu štátu. Podľa prieskumov by sa úradujúci prezident Evo Morales mal stať víťazom už v prvom kole. Morales, ktorý sa uchádza o tretie zvolenie na najvyšší post, má náskok 45 percent pred druhým v poradí, podnikateľom Samuelom Medinom.

slovakia

left justify in out

Toho by podľa prieskumov volilo asi 13 percent opýtaných. Súčasná hlava štátu na obhájenie svojho postu potrebuje získať nadpolovičnú väčšinu hlasov alebo 40 percent v prípade, že druhý v poradí má menej ako 30 percent. Moralesovu opätovnú kandidatúru umožnil minuloročný verdikt ústavného súdu, ktorý rozhodol o nezapočítaní jeho prvého funkčného obdobia, keďže sa následne zmenila ústava. Tá po novom ustanovila, že bolívijský prezident môže zastávať svoj úrad maximálne dvakrát za sebou.

 

Morales sa v roku 2006 stal prvým prezidentom Bolívie s indiánskym pôvodom. Svoj imidž si postavil na boji za práva chudobných, prerozdelení ziskov z nerastného bohatstva a boji proti sociálnym rozdielom medzi vrstvami obyvateľstva. Za jeho prezidentovania sa situácia v juhoamerickej krajine upokojila a ekonomika zaznamenala výrazný nárast. V rámci zahraničnej politiky je Morales odporcom USA a za svojich spojencov považuje Kubu a Venezuelu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona