Moody's možno zníži rating 120 ropných a plynárenských spoločností

NETKY.SK • 23 Január 2016, 10:34 • 2 min
Moody's možno zníži rating 120 ropných a plynárenských spoločností

MOSKVA - Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zaradila 120 spoločností pôsobiacich v ropnom sektore do systému prehodnocovania, čo znamená, že v nasledujúcom období hrozí podnikom zníženie ratingu. Dôvodom sú dlhodobo nízke ceny ropy, ktoré negatívne zasahujú do hospodárenia firiem. Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.

slovakia

left justify in out

Podľa TASS Moody's zaradila do režimu prehodnocovania celkovo 32 podnikov z regiónu EMEA (Európa, Blízky východ, Afrika) pôsobiacich v oblasti prieskumu a ťažby ropy a v službách pre ropný priemysel. Medzi spoločnosťami na tomto zozname sú na napríklad britsko-holandský ropný koncern Royal Dutch Shell, francúzska firma Total alebo nórska Statoil. Z ruských spoločností sú na zozname Gazprom, Lukoil, Rosnefť a ďalšie.

 

Okrem toho Moody's prehodnocuje aj 69 prieskumných a ťažobných spoločností z USA.

 

Cena ropnej zmesi Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny iných druhov ropy, sa tento týždeň prepadla na najnižšiu úroveň od roku 2003. Začiatkom týždňa sa krátko predávala len za 26,19 USD (24,23 eura) za barel (159 litrov).

 

Dôvodom sú nadmerné dodávky ropy na svetové trhy. Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v utorok 19. januára upozornila, že po zrušení ekonomických sankcií proti Iránu a jeho návrate na trhy s ropu sa nadmerné dodávky ešte zvýšia. A hoci dopyt po rope dnes ožil, vďaka čomu sa jej podarilo zmazať časť strát a jej ceny vzrástli, stále sú však o 17 % nižšie ako na začiatku roka a za uplynulé tri mesiace klesli o 38 %.

 

(1 EUR = 1,0808 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies