Moody's: Aktuálne výzvy otestujú odolnosť ekonomík Slovenska, Poľska a ČR

NETKY.SK • 30 September 2015, 15:07 • 2 min
Moody's: Aktuálne výzvy otestujú odolnosť ekonomík Slovenska, Poľska a ČR

BRATISLAVA - Slovensko, Česko a Poľsko stoja pred výzvami, ktoré otestujú odolnosť ich ekonomík. V dnes zverejnenej správe to uviedla ratingová agentúra Moody's Investors Service.

slovakia

left justify in out

Moody's v správe s názvom Politické a externé výzvy otestujú makroekonomickú odolnosť Českej republiky, Poľska a Slovenska uvádza, že sa zvýšili domáce politické riziká, ktoré môžu v týchto krajinách viesť až prerušeniu politickej kontinuity a obmedzeniu štrukturálnych reforiem.

 

Medzi externé riziká patria neprimerané reakcie na sprísnenie menovej politiky v USA, neočakávane prudké ochladenie čínskej ekonomiky a potenciálne vystúpenie Grécka z eurozóny.

 

Agentúra napriek týmto rizikám počíta s tým, že priemerné tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) týchto troch krajín dosiahne v rokoch 2015-16 až 3 % oproti 1,5-% priemernému tempu rastu v eurozóne, uviedol analytik Moody's a autor správy Marco Zaninelli. Export podľa neho podporí mierne oživenie v ďalších krajinách Európskej únie (EÚ). Motorom rastu ekonomík Slovenska, Česka a Poľska však bude predovšetkým "solídny domáci dopyt".

Zlepšenie situácie na trhoch práce a zachovanie konkurencieschopnosti spoločne s vysokými investíciami predovšetkým do infraštruktúry sú štrukturálne faktory, ktoré zosilňujú cyklické stimuly.

 

Moody's pripomína, že rast uvedených troch krajín je síce nižší ako pred krízou a porovnateľný s obdobím oživenia v roku 2010, ale odolnosť týchto ekonomík podporuje absencia výraznejších makroekonomických nerovnováh. Navyše fiškálne pozície všetkých troch krajín sú v súčasnosti lepšie vďaka konsolidačnému úsiliu, ktoré sa začalo v roku 2010.

 

Agentúra Moody's hodnotí úverovú bonitu týchto krajín nasledovnými známkami: rating dlhodobých záväzkov Slovenska a Poľska je na úrovni A2 a Českej republiky na úrovni A1. Výhľad všetkých ratingov je stabilný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies