Monti ubezpečil národ, že dokáže vyliečiť katastrofálny stav financií

NETKY.SK • 15 November 2011, 01:58 • 2 min
Monti ubezpečil národ, že dokáže vyliečiť katastrofálny stav financií

Monti ubezpečil národ, že dokáže vyliečiť katastrofálny stav financií

slovakia

left justify in out

img

Taliansky dezignovaný premiér a uznávaný ekonóm Mario Monti (68) dnes večer vyhlásil, že začne okamžite pracovať na vytvorení novej vlády. Bývalý eurokomisár pre hospodársku súťaž ubezpečil Taliansko, že dokáže vyliečiť katastrofálny stav jeho financií.
Monti povedal novinárom, že svoju úlohu bude vykonávať "s veľkým zmyslom pre zodpovednosť a službu tomuto národu". Dodal, že Taliansko musí "zotaviť svoje financie" a obnoviť rast, lebo súčasní lídri to dlhujú budúcim generáciám.
Bývalý eurokomisár prijal oficiálne poverenie od talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana. Profesor ekonómie Monti musí teraz zostaviť kabinet, načrtnúť jeho priority a čakať, či získa dostatočnú podporu parlamentu potrebnú na to, aby mohol účinne vládnuť.
O niekoľko hodín skôr strana odchádzajúceho premiéra Silvia Berlusconiho Ľud slobody dala svoj veľmi dôležitý súhlas tomu, aby sa práve Monti pokúsil zostaviť nový kabinet. Strana však trvala na tom, že kabinet bude trvať len dovtedy, kým neuplatní v praxi naliehavé ekonomické reformy.
Berlusconi neochotne podal demisiu v sobotu neskoro večer a podvolil sa tak tlaku svetových trhov, ktorý ohrozoval schopnosť Talianska požičiavať si. Trhy totiž stratili dôveru v Berlusconiho ekonomický program. Z postu premiéra odstúpil krátko nato, ako taliansky parlament schválil nové reformné opatrenia, požadované predstaviteľmi Európskej únie a Európskej centrálnej banky. 
To, či Berlusconiho strana naozaj vyjadrí kľúčovú podporu Montimu aj v parlamente, závisí od skutočnosti, koho Monti vyberie do svojho kabinetu a aké budú priority jeho vlády. Vyhlásil to šéf Berlusconiho konzervatívnej strany Angelino Alfano a zdôraznil, že v novom kabinete by nemali byť žiadni členovia opozície.
"Dávame prednosť tomu, aby boli vo vláde technokrati," vysvetlil Alfano novinárom.
Alfano dodal aj ďalšiu podmienku: Montiho vláda "nemôže trvať dlhšie", ako je čas potrebný na uplatnenie ekonomických reforiem v praxi. Berlusconi a jeho priaznivci dali jasne najavo, že chcú skoré voľby, a nie až v ich plánovaný termín na jar v roku 2013.
Keď Alfano rozprával, dav Berlusconiho zástancov jasal a tlieskal odchádzajúcemu premiérovi, ktorý nastupoval do auta vo svojom súkromnom sídle v Ríme. Bolo to v ostrom protiklade so sobotňajšou nocou, keď stovky Rimanov bučali, skandovali urážlivý pokrik "Šašo! Šašo!" na adresu Berlusconiho a otvárali fľaše šampanského na oslavu jeho odchodu z postu premiéra.
Montiho čaká obrovská úloha: zabrániť krachu Talianska, ktorý by rozbil koalíciu 17 štátov používajúcich spoločnú menu euro a spôsobil by nové recesie v Európe aj v USA.
Taliansku ekonomiku brzdia vysoké mzdové náklady, nízka produktivita, "mastné" výplaty vládnych zamestnancov, nadmerne vysoké dane či nepružná byrokracia.
Navyše, Taliansko ako tretia najväčšia ekonomika eurozóny je pokladané za príliš veľké nato, aby ho mohol zachrániť euroval tak, ako v prípade Grécka, Portugalska a Írska.
Budúca talianska vláda bude musieť uplatniť ešte bolestnejšie reformy a úsporné opatrenia, aby vyriešila problém s talianskymi dlhmi, ktoré dosahujú 1,9 bilióna eur - čo je približne 120 percent hrubého domáce produktu krajiny. A čoskoro sa vynorí mnoho ďalších dlhov, s ktorými si bude treba poradiť.
Berlusconi dnes večer vystúpil v televízii a predniesol posolstvo národu - išlo o jeho prvé verejné vyjadrenie od podania demisie.
"Odstúpil som zo zmyslu pre zodpovednosť a štát, aby som odvrátil ďalšie špekulatívne finančné útoky na Taliansko," uviedol v príhovore.
Berlusconi vážne, zachmúrene povedal, že bol "smutný", že jeho "veľkorysé gesto" odstúpenia privítali "bučaním a urážkami" davy ľudí pred parlamentom v Ríme. Zaviazal sa, že sa bude ďalej snažiť "obnoviť" Taliansko, a to ako zákonodarca v parlamente.
Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona