Montebourg chce v mene francúzskej ľavice nahradiť Hollanda v Elyzejskom paláci

NETKY.SK • 23 August 2016, 06:41 • 2 min
Montebourg chce v mene francúzskej ľavice nahradiť Hollanda v Elyzejskom paláci

BRUSEL - Pred francúzskymi prezidentskými voľbami v roku 2017 pribúdajú kandidáti na post hlavy štátu. Dnes svoju kandidatúru ohlásil bývalý prezident a šéf pravicovej strany Republikáni Nicolas Sarkozy, v mene ľavicových voličov chce o Elyzejský palác zabojovať aj bývalý minister priemyslu Arnaud Montebourg.

slovakia

left justify in out

Európsky týždenník Politico dnes na svojom internetovom serveri upozornil, že Montebourg, ktorý v roku 2012 prehral súboj o socialistické primárky so súčasným prezidentom Francoisom Hollandom (bol v poradí tretí), túži nahradiť vo funkcii Hollanda, počas vlády ktorého Francúzsko len "strácalo čas".

 

Montebourg je zatiaľ posledný z radu ľavicových kandidátov na prezidentské kreslo, pričom opätovnú kandidatúru nevylučuje ani Hollande, ale len v prípade, že by boli nejaké šance na výhru. Hollande už naznačil, že najneskôr do konca roka prezradí svoj úmysel, či bude opätovne kandidovať.

 

Socialistický exminister už pred dvoma rokmi hlasno vyjadroval nespokojnosť s Hollandom, ktorého popularita začala klesať už krátko po voľbách v apríli 2012. Podľa prieskumov verejnej mienky v súčasnosti až 70 percent voličov nesúhlasí s jeho politikou, čo je najnegatívnejšia popularita šéfa štátu v moderných dejinách krajiny.

 

"Nemal by som tu byť a navrhovať alternatívu, pretože to je to, čo sme sľúbili pred štyrmi rokmi. Ale po štyroch rokoch máme iba pocit straty. Rovnako ako pre väčšinu Francúzov je nemožné podporiť súčasného prezidenta. Som kandidátom na prezidentský úrad," povedal Montebourg v nedeľu počas politického zhromaždenia svojich priaznivcov v Burgundsku.

 

Agentúra Reuters pripomenula, že rovnako ako aj ďalší kandidáti za Socialistickú stranu (PS), ani Montebourg zatiaľ nepotvrdil, či sa chce zúčastnil straníckych primárok, alebo bude kandidovať ako samostatný ľavicový kandidát.

 

Montebourg vyzval Hollanda, aby sa už neuchádzal o druhý mandát. Svojim priaznivcom prezradil, že jeho program bude zahŕňať kroky na ukončenie úsporných opatrení, zvýšenie výdavkov, boj s globalizáciou, ako aj reštrukturalizáciu Európskej únie, ktorá má dnes podobu "krachujúcej firmy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies