Monte dei Paschi di Siena navýši kapitál najneskôr do júla

NETKY.SK • 22 December 2014, 08:44 • 2 min
Monte dei Paschi di Siena navýši kapitál najneskôr do júla

VIEDEŇ - Talianska banka Monte dei Paschi di Siena očakáva, že plánované navýšenie kapitálu dokončí do júla tohto roku.

slovakia

left justify in out

Banka tiež môže pristúpiť aj k predajú aktív. Vyhlásil to šéf spoločnosti Alessandro Profumo pre rakúske noviny Der Standard. Minuloročné záťažové testy v Európe totiž ukázali, že banka má nedostatok kapitálu. Banka chce v budúcom roku získať do 2,5 mld. eur kapitálu.

 

Profumo naznačil, ako chce banka Monte dei Paschi di Siena navýšiť kapitál, hoci tento plán ešte banka oficiálne neoznámila. Podľa jeho slov je súčasťou tohto plánu aj predaj aktív. 

Spoločnosti UBS, Citibank, Mediobanca, Goldman Sachs a ďalšie zahraničné inštitúcie získavajú podľa Profuma štandardný trojpercentný poplatok za služby spojené s navýšením kapitálu. Profumo doplnil, že celý proces "by sa mal skončiť najneskôr do júla 2015". 

 

Záťažové testy bánk v EÚ ukázali, že 25 bánk je príliš slabých na to, aby zvládli tri roky trvajúcu recesiu. Všetky tieto banky pochádzajú z krajín eurozóny. Najvýraznejší nedostatok kapitálu zaznamenala práve banka Monte dei Paschi, ktorej napriek snahám o navýšenie kapitálu chýba 2,1 mld. eur. Európsky bankový úrad (EBA), ktorý testy koordinoval, uviedol, že banky, ktoré nedokázali udržať kapitálové ukazovatele nad stanovenou hranicou, mali na konci roku 2013 kombinovaný nedostatok kapitálu vo výške 24,6 mld. eur. Množstvo bánk od konca roku 2013 zvyšovalo kapitál, a tak na konci septembra 2014 bol celkový nedostatok kapitálu vo výške 9,5 mld. eur v 14 bankách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies